
1- HOLOARKTİK BÖLGE:
KUZEY AMERİKA İLE AVRASYA’NIN KUZEY KESİMİNİN TERSİYER VE PLEİSTOSEN FAUNASININ BENZER OLMASI GÜNÜMÜZ FAUNASINDA DA KENDİNİ GÖSTERMEKTEDİR. BU NEDENLE KUZEY KUTBUNU ÇEVİREN BU KARA PARÇALARINI İÇİNE ALAN BU BÖLGEYE HOLOARKTİK BÖLGE DENİR.
AVRUPA, AFRİKA’DA SAHRA, ASYA’NIN HİMALAYALARA KADAR OLAN KISMI İLE KUZEY AMERİKA’DA MEKSİKA’NIN SONARİA SINIRINA KADAR BİR ALANI KAPSAR. BİRÇOK MEMELİ GRUBU BAKIMINDAN BİRLİK OLUŞTURUR, ANCAK HAYVAN BİLEŞİMİ BAKIMINDAN BELİRLİ BİR FARK GÖSTERMESİ NEDENİYLE İKİ ALT BÖLGEYE AYRILIR.
a) PALEARKTİK BÖLGE:
AVRUPA, SAHRA VE ASYA BÖLGELERİNİ KAPSAR. BATI PALEARKTİK’TE (URALLAR’DAN BATIYA) RANGİFER TARANDUS (REN GEYİĞİ); SUS SCROFA (YABAN DOMUZU); RUPİKAPRA RUPİCAPRA (DAĞ KEÇİSİ); CANİS LUPUS; MELES MELES; PANTHERA PARDUS VS.
DOĞU PALEARKTİK’TE (URALLARDAN DOĞUYA) MARTES ZİBELLİNA (SANSAR); PHOCA SİBİRİCA (BAYKAL FOKU); CAMELUS FERUS (ÇİFT HÖRGÜÇLÜ DEVE); PHOCA CASPİA (HAZAR FOKU)
b) NEARKTİK BÖLGE:
KUZEY AMERİKA VE GRÖNLAND BÖLGELERİNİ KAPSAR. DİDELPHİS MARSUPİALİS; DASYPUS NOVEMCİNCTUS (EKSİK DİŞLİLERDEN); OVİS CANADENSİS (KANADA KOYUNU); PROCYON LATOR.
2- ETİYOPYA – ORİENTALİS:
BİR KISMI KUZEY BÜYÜK BİR KISMIDA GÜNEY YARIM KÜRESİNDE YER ALIR. AVRASYA KITASININ GÜNEY VE GÜNEYDOĞUSUNDAKİ EKLENTİLERİ (HİNDİSTAN GİBİ) İLE AFRİKA’NIN KUZEY KESİMİ DIŞINDA KALAN TÜM AFRİKA KITASI MADAGASKAR DAHİL BU BÖLGE İÇİNDE KALIR. ETİYOPYA İLE ORİENTALİS BİRBİRİNDEN ADALAR DİZİŞ OLMAYAN HİNT OKYANUSU VE KUZEYDE İRAN PLATOSU VE HİMALAYA DAĞLARI GİBİ BARİYERLERLE AYRILMIŞTIR.
a) ETİYOPYA BÖLGESİ:
KUZEY AFRİKA HARİÇ AFRİKA KITASININ TÜMÜ (KOMÖR VE SEYLAN ADALARI DA DAHİL) BU BÖLGENİN KAPSAMINDADIR. LAXODONTA AFRİCANA (AFRİKA FİLİ); HİPPOPOTAMUS AMPHİBİUS; GAZELLA GAZELLA; GİRAFFE CAMELOPARDALİS; GORİLLA GORİLLA VS.
b) ORİENTALİS BÖLGESİ:
PALEARKTİK’TEN TİBET YAYLASIYLA AYRILIR. PONGO PYMAEUS (ORANGUTAN); HYLOBATES (GİBBON); ELAPHAS MAXİMUS (ASYA FİLİ); AİLUROPODA (PANDA); MACACA MULATTA (RHESUS MAYMUNU); HERPESTES (FİRAVUN SIÇANI) VS.
3- NEOTROPİK BÖLGE:
MEKSİKA, ORTA AMERİKA VE GÜNEY AMERİKA ALANLARINI KAPSAR. İLKEL MEMELİ HAYVANLARDAN DİŞSİZLERE (EDANTİA) VE BAZI KESELİLERE RASTLANIR. CHİNCHİLLA LANİGER; DESMODUS ROTUNDUS (VAMPİR YARASA); CHİRONECTES MİNİMUS (SU OPOSSUMU); TAPİRUS TERRESTRİS (AMERİKA TAPİRİ) VS.
4- NOTOGEA – AVUSTRALYA BÖLGESİ:
AVUSTRALYA, YENİ GİNE, TASMANYA ADALARI, PASİFİK OKYANUSU ADALARI VE YENİ ZELLANDA ALANLARINI KAPSAR. ORNYTHORHYNCUS; DASYURUS; MACROPUS; TACHYGLOSSUS; PHASCOLARCTUS VS.
5- ANTARKTİKA BÖLGESİ:
ANTARKTİKA ANA KITASI VE ÇEVRE ADALARI KAPSAR. BÜYÜK BİR KISMI SENENİN HER GÜNÜ KARLA KAPLI OLDUĞUNDAN FAUNASI GEÇMİŞTE İYİ İNCELENEMEMİŞTİR. BALEONOPTERA MUSCULUS (MAVİ BALİNA); BALEONEPTERA
PHYSALUS (FİN BALİNASI); OMMATOPHOGA (ROSS FOKU); ORCİNUS ORCA (KILIÇ BALİNASI)