Vücut Şekillerine Göre Balıkların Sınıflandırılması

Vücut şekillerine göre balıkları şu şekilde sınıflandırabiliriz;

1 – Sırt ve Karından Yassılaşmış Olanlar:

Bu tipte vücut, sırttan ve karından ( dorsalden ve ventralden ) oldukça basılarak tıpkı bir yaprak şeklini almıştır. Böyle vücutlu formlar nadir olup, bizim sularımızda sadece vatoz balıklarında görülmektedir.

VATOZ

2 – Yanlamasına Yassılaşmış Olanlar:

Bu tipte vücut yanlardan iyice basılmış olup, yükseklik artmış, genişlik ise, daralmıştır. Bazı formlarda yassılaşma derecesi çok daha artarak vücut adeta bir disk şeklini almış ve yükseklik aşağı yukarı vücut uzunluğuna erişmiştir. Tatlı su balıklarımızın çoğunda bu şekil hakimdir. Örneğin, Alabalık, Sazan balığı (Cyprinus carpio)

Alabalık

3 – Konik Şekilli Olanlar:

Bazı balık türlerinde baş kısmı diğer vücut kısımlarına nazaran anormal şekilde büyüyerek önden arkaya doğru gidildikçe incelen bir görünüş olmuştur. Bu türlü vücut şekli pek yaygın olmayıp sadece Dere kayası (Cottus gobio) türünde görülür.


Dere kayası (Cottus gobio)

4 – Füze Şeklinde Olanlar:

Bu tür vücut yapısını, bilhassa fazla hareketli olan balık türlerinde görmek mümkündür. Böyle formlarda vücut adeta bir torpile benzer. Örneğin: uskumru, palamut.

Palamut

5 – Yılan Şeklinde Olanlar:

Burada vücut adeta yılan şeklinde bir görünüş kazanmış olup, genellikle ön kısmı silindirik, arka ucu ise, hafifçe yanlardan basıktır. Bu tip vücut şekli de Yılan balıklarında (Anguilla anguilla) ve (Mastacembelus simack) türlerinde görülür.

Yılan Balığı

6 – Vücutları İğne Şeklinde Olanlar:

Bazı formlarda vücut uzun şekilde olup, özellikle kuyruk tarafı adeta bir iğne şeklinde sivrileşmiştir. Vücut şekli böyle olan balıklar nadir durumda olup, tatlı sularımızda sadece Deniz iğnelerinde (Syngnathus cinsinde) görülmektedir.


Deniz iğnelerinde (Syngnathus cinsinde)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here