
Virüsler, canlı hücreleri istila edebilen genetik materyal ve proteinden oluşan hücresel olmayan organizmalardır. Bu mikro organizmalar viridae ailesine ve virüsün Cinsine aittir.
Bir virüs, canlı hücreleri istila edebilen genetik materyal ve proteinden oluşan hücresel olmayan organizmalardır. Hem canlı hem de canlı olmayan şeyler olarak kabul edilirler. 1897 yılında Beijerinck adlı bir bilim adamı, virüs terimini keşfetti ve özdeşleştirdi. Virüs terimi Latin sözcüğünden türetilmiştir – “virüs” zehir demektir. Daha sonra 1935 yılında Wendell Stanley adlı bir bilim adamı, bu virüslerin nükleik asitler, protein ve dudaklardan oluştuğunu keşfetti. Virüslerin araştırılması viroloji olarak adlandırılır.
Virüsler çok küçüktür ve nanometre olarak ölçülür. Sadece bir elektron mikroskobu ile görülebilirler. Onlar, yalnızca canlı hücreleri enfekte ederek üreyebildikleri bir protein kaplama ile çevrelenmiş bir DNA veya RNA çekirdeğinden oluşurlar. Boyutları 20 nanometre ila 250 nanometre arasında değişir.
Virüslerin Özellikleri
Aşağıda virüslerin özelliklerini görebilirsiniz
- Koruyucu bir zarf içine alınır.
- Ana hücrelere bağlanmalarına yardımcı olan sivri uçları var.
- Virüsler hücresel değildir.
- Onlar solmaz, metabolize etmez ve büyümezler ama çoğalmazlar.
- Kapsid adı verilen bir protein kat içerirler.
- DNA veya RNA içeren bir nükleik asit çekirdeğine sahiptirler.
- Metabolizma için gerekli olan ribozomlar ve enzimler yoktur.
- Hem canlı hem de canlı olmayan şeyler olarak kabul edilirler, çünkü virüsler konakçı hücrelerin dışında bulunduklarında aktif değildir ve konakçı hücrelerin yanında aktiftirler. Ev sahibi hücrenin hammaddelerinden ve enzimlerinden yararlanarak çoğalır ve çeşitli enfeksiyonlara neden olur.
Virüslerin Genel özellikleri hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız…
Virüslerin Yapısı
Virüslerin Avantajları
Genleri hedef hücrelere ulaştırmak için tam olarak kullanılırlar ve gen terapisi araştırmalarında hayati bir rol oynarlar.
Virüslerin Dezavantajları
İnsan, bitki ve hayvanlara zarar veren birçok patojenik virüs vardır. İnsanlarda virüslerin neden olduğu hastalıklar şunlardır: HIV, İnfluenza, Herpes, Hepatit küçük çiçeği, cowpox, vb. Bitkilerde virüslerin neden olduğu hastalıklar tütün mozaik virüsleri, vb. Hayvanlarda bakterilerin neden olduğu hastalıklar sığır tüberkülozu ve benzeridir. .
Virüs Türleri
Hastalıklar, hücreler, dokular, organlar ve vücudumuzun farklı kısımlarında bir bozukluk, enfeksiyon veya bozukluk olarak tanımlanabilir. Bu hastalıklar tanınmaz halde bırakılırsa veya zamanında teşhis edilmezse, bir bireyin ölümü ile sonuçlanır.
Aktarım, tanı, semptom ve tedavileri değişen birçok hastalık vardır. İki çeşit hastalık vardır.
Bulaşıcı hastalıklar: Bunlar, bakteriler, virüsler, mantarlar, protozoalar, vb. Gibi patojenik organizmaların neden olduğu hastalıklardır. Hastalık yayıyorlar ve yeme, dokunmak, içmek veya mikrop içeren bir şeyleri solumak suretiyle enfekte olabilirler. Bu hastalıklar, enfekte olmuş biriyle temas ettiğimizde de yayılabilir.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar: Bunlar, herhangi bir patojenik organizmadan kaynaklanmayan veya enfekte olmuş bir kişiden yayılan hastalıklardır. Bu hastalıklar genellikle genetik bozukluk, çevresel faktörler ya da beslenme eksikliğinden kaynaklanır.
Virüsler, bir protein kaplama ile kaplanmış genetik materyalin canlı olmayan iplikçikleridir. Hareketsizdirler ve kendi başlarına çoğalamazlar, dolayısıyla yaşamayan olarak kabul edilirler.
Farklı virüs türleri ve bunlardan kaynaklanan hastalıklar:
Çocuk felci
Beynin ve omuriliğin sinir hücrelerine saldıran ve bu hücrelere saldıran ve ağır yaralanmalara ve felce neden olan bir polio virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur.
- Transmisyon Modları: Polio virüsünün neden olduğu viral bir enfeksiyondur ve hem oral hem de fekal yollarla bulaşır. Polio virüsü insan vücudunun boğazında ve bağırsaklarında yaşar.
- Semptomlar: ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma. Bu hastalar daha yüksek ateş ve boyun ve sırt sertliği ile birlikte ciddi başağrısı gelişir.
- Teşhis: Viral izolasyon ve diğer sıvı testleri: kan testi, boğaz sekresyonu ve beyin omurilik sıvısı.
- Tedavi: Hasta istirahati, solunum ve kardiyovasküler fonksiyonların yakından izlenmesi, hastaların şiddetine bağlı olarak solunum tedavisi gerekebilir.
- Önlemler: Bu hastalık, bebeklerin çocuk felci aşısı ile aşılanması ile kontrol edilebilir.
Polio virüslerinin yapısı
Kızamık
Kızamık virüsünün neden olduğu akut, oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Solunum sistemi için bir enfeksiyondur.
- Aktarım modları: Hava kaynaklı bir hastalık ve yayılan hastalıktır. Bu virüsü içeren bir şey yeme, dokunma, içme ya da nefes alarak yayılabilir.
- Semptomlar: Burun akıntısı, kuru öksürük, şişmiş göz kapaklarına ışık duyarlılığı, hapşırma, ateş, grimsi-beyaz lekeler genellikle ağız, yanaklar ve boğazda bulunur.
- Teşhis: Kan testi.
- Tedavi: Evde yapılan uygun ve destekleyici bakım ile kolayca tedavi edilebilir.
Önlemler: Bu hastalık, aşılama aktif ve pasif bağışıklama ile bebeklerin aşılanması ile kontrol edilebilir.
Kızamık virüsünün yapısı.
AIDS
AIDS “Edinilmiş immün yetmezlik sendromu” anlamına gelir. HIV-insan influenza virüsünün neden olduğu viral bir enfeksiyondur.
AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır. AIDS hastalığına yakalanan bir kişinin çok zayıf bir bağışıklık sistemi vardır ve enfeksiyona karşı savaşma yeteneği çok düşüktür.
Bulaşma yolları:
- Korunmasız cinsel ilişki ile.
- Enfekte bir kanla temas kurun.
- Emzirme ve
- Enjekte eden ilaçlar.
- Semptomlar: Ishal, yorgunluk, ateş, iştah kaybı, kilo kaybı, kuru öksürük, nefes darlığı, gece terlemeleri, konsantrasyon güçlüğü, uyuşma, vb.
- Teşhis: Yardımlar için tanı, kan testi ve idrar testi gibi bazı ön testleri içerir. ELISA, PCR, RIP ve western blotting gibi diğer testler de HIV’i teşhis etmek için kullanılır.
- Tedavi: HIV için en etkili tedavi, yüksek oranda aktif anti retroviral tedavidir.
- Önlemler: Diş fırçası, intravenöz iğneler, şırıngalar, pamuk, uyuşturucu maddeler, traş makineleri vb. Gibi kişisel eşyaların paylaşılmasından kaçının. Kan, meni veya vajinal sıvılarla kirlenmiş ve güvenli cinsel ilişkiye girebileceği için.
HIV virüsünün yapısı