Viroloji Nedir?

Virüslerin bilimsel çalışması viroloji olarak bilinir. Viroloji ayrıca, protein kaplamada bulunan genetik materyalin yanı sıra virüs benzeri ajanların parazit parçacıklarını da kapsar. Virüslerin yaşayıp yaşamadıkları konusunda büyük tartışmalar vardır, çünkü üremek için enfekte edilecek sağlıklı bir hücreye ihtiyaç duyarlar. Mikrobiyolojinin bir alt alanıdır ve bazen bir ilaç alt alanı olarak kabul edilir.

“Virüs” kelimesi 1599’dan kaynaklanıyor ve orijinal anlamı “zehir” idi. Bununla birlikte, virüsleri incelemek ve onları nasıl tedavi edeceğini bulmak için daha önce birçok girişimde bulunulmuştur. İlk örneklerden biri, Çin’in birkaç yıl önce çiçek hastalığını tedavi etmek için geliştirdiği, variolasyon olarak bilinen bir aşı idi.

Bu aşı batıya taşındı ve sonunda 1717’de Lady Mary Wortley Montagu’nun yardımıyla Britanya’ya ulaştı. Başkalarına bağışıklık kazandırmak için çiçek hastalığı olan insanlardan malzeme aldığından, önemli ölçüde dirençle karşılandı. Ancak 1796’da Edward Jenner, cowpox kullanarak daha güvenli bir yöntem geliştirecekti. Çocuğa çiçek hastalığına karşı başarılı bir şekilde bağışıklık kazandırırdı ve bu uygulama her yere götürüldü. Bu noktadan, Louis Pasteur’un (1886) kuduz aşısı gibi başka birçok aşı geliştirilecektir. Virüslerin nasıl çalıştığını anlamadılar, yine de sonuçları bağımsız olarak almayı başardılar.


Viroloji, odaklarını, yapıları, nasıl sınıflandırıldığı ve nasıl evrildikleri gibi virüs özniteliklerine uygular. Viroloji ayrıca, üreme için sağlıklı hücrelere nasıl bulaştıklarını, bir organizmanın fizyolojisi ve bağışıklık sistemleri ile nasıl etkileştiklerini, neden oldukları hastalıkları, bunları izole etmek ve kültürlemek için kullandıkları teknikleri ve bunları tedavi ve tedavi için nasıl kullandıklarını da kapsar.

Virolojinin çalışılmasının başlıca nedenlerinden biri, virüslerin soğuk algınlığı, grip, kızamık, sarı humma, çocuk felci, küçük çiçeği ve yardımcıları gibi birçok enfeksiyöz hastalığa yol açmasıdır. Bunlara önleme geliştirebilmemizin tek yolu, virüsler doğal olarak tedavi edilemez olduğu için, çalışma yoluyla gerçekleşiyor. Virüsler kansere yol açabilir ve bu nedenle önleyici ilaçların geliştirilmesi insanlığın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Bunun bir örneği Human papillomavirus (HPV) ve servikal kanser olabilir. Neredeyse tüm serviks kanseri hastalarının HPV virüsüne sahip olduğu neredeyse eşanlamlıdır.

Bağışıklık sistemi vücudun virüslere karşı en güçlü savunmasıdır. Virüsler bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlarla işaretlenebilir. Bu antikorlar ya virüsü nötralize eder ya da imha için işaretler. Kan örnekleri alındığında, bazı antikorların varlığı, geçmişte virüsün olup olmadığını gösterebilir.

Viroloji, virüslerle savaşmamız için yeni yollar yaratarak günlük yaşantımıza büyük ölçüde yardımcı oluyor. Orada hala 35 milyon insanı öldüren ve şu anda 36,7 milyon insanın virüsle yaşadığı HIV gibi uygun bir aşının bulunmadığı birçok virüs var. Viroloji, bu virüslerin anahtarlarını henüz çözemediğimiz virüslerin kilidini açabilir ve umarım insanlığı daha müreffeh bir zamana götürür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here