
Tiroksin Nedir?
Tiroid bezi, endokrin sistemin önemli bir parçasıdır ve kalp sağlığından metabolizmaya kadar her şeyi etkileyen birçok hormonu salgılar. Bu hormonlardan biri de T4 olarak da bilinen tiroksindir. Tiroksinin etkilediği birçok fonksiyondan dolayı, en önemli tiroid hormonlarından biri olarak kabul edilir. Tiroksini anlamak genel sağlığınızı korumak için çok önemlidir.
Tiroksin Ne Yapar?
Tiroksin, tiroid bezinin kan dolaşımına saldığı bir hormondur. Kan dolaşımına girdiğinde, tiroksin, karaciğer ve böbrekler gibi organlara gider ve burada aktif triiyodotironin formuna dönüşür. Tiroksin, kalp ve sindirim fonksiyonu, metabolizma, beyin gelişimi, kemik sağlığı ve kas kontrolünde önemli bir rol oynar. Vücudun tüm sistemlerini etkiler, bu da uygun tiroksin seviyelerinin sağlık için hayati önem taşıdığı anlamına gelir. Bu nedenle pek çok doktor tiroid hastalıkları için test yaparken T4 seviyelerini daha sık T3 seviyelerini test edecektir.
Tiroksin ile Neler Yapabilir?
Çok az tiroksin veya çok fazla tiroksin olması sağlık sorunlarına neden olabilir. Vücudunuz çok fazla tiroksin salgılarsa, tirotoksikoz adı verilen bir rahatsızlığa maruz kalırsınız. Bu, genişlemiş tiroid bezi nedeniyle boynun şişmesi olan guatreye neden olabilir . Tirotoksikoz da adet düzensizliklerine, bağırsak hareketlerinde artışa, kilo kaybına, ısı hoşgörüsüzlüğüne, yorgunluğa ve sinirliliğe neden olabilir. Tirotoksikoz sıklıkla hipertiroidizm , tiroid bezindeki tümörler veya tiroid inflamasyonu ile oluşur.
Vücut ayrıca hipotiroidizm olarak bilinen çok az tiroksin üretebilir . Düşük tiroksin düzeyleri, bireyin genç yaşta ortaya çıkması halinde gelişmeyle ilgili sorunlara neden olur. Yetişkinlerde, tiroksin eksikliği metabolik hızı düşürerek kilo alımı, hafıza sorunları, kısırlık, yorgunluk ve kas sertliğine neden olur.