
Hormonlar, vücuttaki endokrin bezler tarafından üretilen ve salınan moleküllerdir. Kana salınırlar ve vücudun diğer bölümlerine giderler ve burada belirli hücrelerden spesifik tepkiler verirler. Steroid hormonlar kolesterolden türetilir ve lipidlerde çözünen moleküllerdir. Steroid hormon örnekleri arasında, erkek ve dişi gonadlar ile adrenal bezlerin hormonları (aldosteron, kortizol ve androjenler) tarafından üretilen seks hormonları (androjen, östrojen ve progesteron ) bulunur.
Steroid Hormonlar Nasıl Çalışır?
Steroid hormonlar, ilk önce hedef hücrenin hücre zarından geçerek bir hücrede değişikliklere neden olur . Steroid hormonlar, non-steroid hormonların aksine, yağda çözünür oldukları için bunu yapabilirler. Hücre membranları, yağda çözünmeyen moleküllerin hücrenin içine difüze edilmesini önleyen bir fosfolipid çift tabakadan oluşur .
Hücrelere girdikten sonra steroid hormonu, yalnızca hedef hücrenin sitoplazmasında bulunan spesifik bir reseptör ile bağlanır. Reseptör bağlı steroid hormonu daha sonra çekirdeğe giderek kromatin üzerindeki bir başka spesifik reseptöre bağlanır. Kromatin ile bağlantılı olduktan sonra, bu steroid hormon reseptör kompleksi, haberci RNA (mRNA) adı verilen spesifik RNA moleküllerinin transkripsiyon adı verilen bir süreçle üretilmesini gerektirir. Daha sonra mRNA molekülleri modifiye edilir ve sitoplazma taşınır.
Steroid Hormon Mekanizması
- Steroid hormon mekanizması şu şekilde özetlenebilir:
- Steroid hormonlar hedef hücrenin hücre zarından geçer.
- Steroid hormonu sitoplazmada spesifik bir reseptör ile bağlanır.
- Reseptör bağlı steroid hormonu çekirdeğe giderek kromatin üzerindeki bir başka spesifik reseptöre bağlanır.
- Steroid hormon reseptör kompleksi, protein üretimini kodlayan haberci RNA (mRNA) moleküllerinin üretimini gerektirir.
Steroid Hormonların Türleri
Steroid hormonlar adrenal bezler ve gonadlar tarafından üretilir. Adrenal bezler böbreklerin üstünde bulunur ve dış korteks tabakasından ve bir iç medulla tabakasından oluşur. Adrenal steroid hormonları dış korteks tabakasında üretilir. Gonadlar erkek testisleri ve kadın yumurtalıklardır.
Adrenal Bez Hormonları
Aldosteron: Bu mineral kortikoid, böbrekler üzerine sodyum ve su emilimini arttırır. Aldosteron, kan hacmi ve kan basıncını artırarak kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Kortizol: Bu glukokortikoid karaciğerdeki karbonhidrat dışı kaynaklardan glikoz üretimini uyararak metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur . Kortizol aynı zamanda önemli bir anti-inflamatuvar madde olup vücudun stresle baş etmesine yardımcı olur.
Cinsel Hormonlar: Adrenal bezler, az miktarda erkek seks hormonu testosteron ve kadın seks hormonu östrojen üretir.
Cinsel Hormonlar
Testosteron: Bu erkek cinsel hormonu testisler tarafından üretilir ve kadın yumurtalıklarda az miktarda bulunur. Testosteron erkek üreme organlarının ve erkek sekonder seks özelliklerinin geliştirilmesinden sorumludur.
Östrojen: Bu kadın seks hormonları yumurtalıklarda üretilir. Kadın cinsiyet özelliklerini ve iskelet büyümesini geliştirirler.
Progesteron: Bu kadın seks hormonu yumurtalıklarda üretilir ve gebelik sırasında uterin astarın üretimi ve bakımı için önemlidir. Östrojen ve progesteron seviyeleri ayrıca adet döngüsünü düzenler.
Anabolik Steroid Hormonlar
Anabolik steroid hormonlar erkek seks hormonlarıyla ilgili sentetik maddelerdir. Vücutta aynı etki mekanizmalarına sahiptirler. Anabolik steroid hormonları kas oluşturmak için kullanılan proteinin üretimini uyarır. Ayrıca testosteron üretiminde artışa neden olurlar. Üreme sistemi organlarının ve cinsiyet özelliklerinin geliştirilmesindeki rolüne ek olarak testosteron, zayıf kas kütlesi gelişiminde kritik öneme sahiptir.
Ek olarak, anabolik steroid hormonları, iskelet büyümesini uyaran büyüme hormonunun salınmasını destekler .
Anabolik steroidler terapötik kullanıma sahiptir ve hastalığa bağlı kas dejenerasyonu, erkek hormonu sorunları ve ergenlik geç başlamış gibi sorunları tedavi etmek için reçete edilebilir. Bununla birlikte, bazı kişiler, atletik performansı artırmak ve kas kütlesi oluşturmak için anabolik steroidleri yasadışı olarak kullanmaktadır. Anabolik steroid hormonlarının kötüye kullanımı vücuttaki normal hormon üretimini bozar. Anabolik steroid istismarıyla ilişkili çeşitli olumsuz sağlık sonuçları vardır. Bunların bazıları infertilite, saç dökülmesi, erkeklerde meme gelişimi, kalp krizi ve karaciğer tümörleri içerir . Anabolik steroidler beyni de etkiler ve ruh hali dalgalanmalarına ve depresyona neden olur.