Sodyum Karbonatın Zararları ve Tehlikeleri

Sodyum karbonat, genel olarak soda külü olarak da adlandırılan beyaz bir tozdur. Formülü Na2CO3 ve 851 santigrat derece erime noktasına sahiptir. Sodyum karbonatın bir kokusu yoktur. Gözler için cildin hafif bir irritanı ve hafif-şiddetli irritan olarak kabul edilir. Sodyum karbonat yanıcı veya parlayıcı değildir. Aynı zamanda bir kanserojen değildir. Sodyum karbonat güçlü asitlerle reaksiyona girer. Ayrıca, indirgeyici şekerler içeren gıdalarla temas ederse, tehlikeli bir karbon monoksit gazı haline gelebilir.

Soluk Alma

Sodyum karbonatın solunumu akciğerlerinizi tahriş edebilir veya akut veya kronik astım veya başka bir kronik pulmoner hastalık gibi durumları kötüleştirebilir. Soluma burnunuzu, boğazınızı veya solunum sisteminizi tahriş edebilir. Sodyum karbonat solunduğunda, bol miktarda temiz hava alın. Solunması halinde sodyum karbonat olan ve nefes almıyorsanız, suni teneffüs yapmak gerekebilir. Siz veya bir başkasının solunduktan sonra nefes almada sorun yaşıyorsanız tıbbi yardım alın.


Yutma

Sodyum karbonat, özellikle de büyük miktarda yutulursa, derhal tıbbi yardım alın. Sodyum karbonat ağız, boğaz, mide veya yemek borusu yakabilir ve kusma, mide bulantısı veya ishale neden olabilir. Yutulursa, iki veya daha fazla bardak su veya süt içilir. Kusmayı tetiklememelisiniz, kusma meydana gelirse, daha sonra ekstra sıvı içirin. Gazlı içecekler veya asitler içmeyin. Birisi sodyum karbonat yuttuysa ve bilinçsiz ise, ona sıvı vermeye kalkışmayın.

Deri ve Göz Tahrişi

Sodyum karbonat ile uzun süreli veya tekrar tekrar temas ettikten sonra cildiniz kızarıklık veya şişmeye neden olarak tahriş olabilir. Zaten cilt lezyonları gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa, sodyum karbonat bunu daha fazla tahriş edebilir. Cildiniz zaten nemliyse, sodyum karbonat kimyasal yanıklara neden olabilir. Sodyum karbonatı kuru bir bezle silin ve su ve sabun kullanarak bölgeyi yıkayın. Sodyum karbonatı hemen gözünüzden 15 dakika boyunca su ile yıkayın; Üst ve alt kapaklarınızın altında durulayın. Gözlerle temas, kimyasal yanıklara neden olabilir. Ayrıca, sodyum karbonatın giysilerinize temas etmesini önleyin. Giysileri çıkarın ve giysilerinizi tekrar giymeden önce yıkayın.


Kullanma

Sodyum karbonatla çalışırken koruyucu gözlük takın. Bir kürek, vakum veya süpürge kullanarak dökülmeleri temizleyin; Temizlerken toz oluşumunu engellemeye çalışın. Sodyum karbonatı bertaraf veya depolama için kaplara koyun. Serin, kuru, iyi havalandırılmış bir alanda yiyeceklerden uzak bir yerde saklayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here