Sitoplazma Nedir? Sitoplazmanın Görevleri, Kısımları ve Bileşenleri

Sitoplazma, berrak bir renk ve jel benzeri bir görünüme sahiptir. Sitoplazma ağırlıklı olarak sudan oluşur, fakat aynı zamanda enzimler, tuzlar, organeller ve çeşitli organik moleküller içerir.

SİTOPLAZMANIN GÖREVLERİ 

Sitoplazma, organelleri ve hücresel molekülleri desteklemek ve askıya almak için çalışır. Birçok hücresel süreçler sitoplazmada da ortaya çıkar.

Bu işlemlerden bazıları, protein sentezi, hücresel solunumun ilk aşaması ( glikoliz olarak bilinir ), mitoz ve mayozdur. Buna ek olarak, sitoplazma, hormonlar gibi materyalleri hücre etrafında hareket ettirmeye yardımcı olur ve ayrıca hücresel atıkları çözer.

SİTOPLAZMANIN KISIMLARI


Sitoplazma iki temel kısma ayrılabilir: endoplazma ( endo -, – plasm ) ve ektoplazma ( ekto -, – plasm). Endoplazma, organelleri içeren sitoplazmanın merkezi alanıdır. Ektopoplazma, bir hücrenin sitoplazmasının daha jel benzeri çevresel kısmıdır.

SİTOPLAZMA BİLEŞENLERİ

Bakteriler ve arkeenler gibi prokaryotik hücrelerin membrana bağlı bir çekirdeği yoktur. Bu hücrelerde, plazma zarının içindeki hücrenin tüm içeriğinden oluşur. Euckaryotic (ökaryot) hücrelerinde sitoplazma üç ana bileşenden oluşur. Bunlar, sitoplazmik inklüzyonlar olarak adlandırılan sitozol, organel ve çeşitli parçacıklar ve granüllerdir.

Sitozol: Sitozol, bir hücrenin sitoplazmasının yarı sıvı bileşeni veya sıvı ortamıdır. Çekirdek dışında ve hücre zarında bulunur.

Organeller: Organeller, hücrede belirli işlevleri yerine getiren küçük hücresel yapılardır. Örnekleri arasında organeller şunlardır: mitokondri, ribozomlar, çekirdeği, lizozomlar, kloroplast, endoplazmik retikulum ve Golgi aygıtı. Sitoplazmada ayrıca, hücrenin şeklini korumasına ve organelleri desteklemesine yardımcı olan bir fiber ağı olan sitoskeleton da bulunur .


Sitoplazmik inklüzyonlar: Sitoplazmik inklüzyonlar, sitoplazmada geçici olarak askıdaki parçacıklardır. Kapanımlar makromoleküller ve granüller içerir. Sitoplazmada bulunan üç inklüzyon şekli, salgı kapanımları, besleyici inklüzyonlar ve pigment granülleri şeklindedir. Salgılama inklüzyonlarına örnekler proteinler, enzimler ve asitlerdir. Glikojen (glukoz depolama molekülü) ve lipidler, besleyici inklüzyonlara örnektir. Melanin, cilt hücrelerinde bulunan bir pigment granülü kapsama örneğidir.

SİTOPLAZMİK AKIŞ

Sitoplazmik akış veya siklosis, maddelerin bir hücre içinde dolaştırıldığı bir süreçtir. Sitoplazmik akış, bitki hücreleri , amipler , protozoa ve mantarlar da dahil olmak üzere birçok hücre tipinde oluşur. Sitoplazmik hareket, bazı kimyasalların, hormonların veya ışık veya sıcaklıktaki değişikliklerin varlığı gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

Bitkiler, kloroplastları en çok güneş ışığına sahip bölgelere kaydırmak için siklosis kullanmaktadır . Kloroplastlar, fotosentezden sorumlu bitki organelleri olup proses için ışık gerektirirler. Gelen protistler gibi amipler ve küflere , sitoplazmik akış hareket etmek için kullanılır. Psödopodi olarak bilinen sitoplazmanın geçici uzantıları, hareket ve yiyecek yakalamak için değerlidir.

Sitoplazmanın akışı, hücre bölünmesi için ayrıca gereklidir, çünkü sitoplazma , mitoz ve mayozda oluşan kızı hücreler arasında dağıtılmalıdır .

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here