
Sinir doku, merkezi sinir sistemini ve periferik sinir sistemini oluşturan birincil dokudur. Nöronlar sinir dokusunun temel birimi. Uyarıcıları algılamaktan ve bir organizmanın farklı bölümlerine sinyaller göndermekten sorumludurlar.
Nöronlara ek olarak, glial hücreler olarak bilinen uzmanlaşmış hücreler sinir hücrelerini desteklemek için kullanılır. Yapı ve fonksiyon biyolojide çok fazla iç içe geçmişken, bir nöronun yapısı sinir dokusu içindeki fonksiyonu için benzersiz bir şekilde uygundur.
SİNİR DOKU: NÖRONLAR
Bir nöron iki ana bölümden oluşur: bir hücre gövdesi ve sinir işlemleri .
Vücut Hücresi
Nöronlar, diğer vücut hücreleri ile aynı hücresel bileşenleri içerir. Merkezi hücre vücudu bir nöronun en büyük kısmıdır ve nöronun çekirdeğini, ilişkili sitoplazmayı, organelleri ve diğer hücre yapılarını içerir. Hücre cismi, nöronun diğer bölümlerinin yapımı için gerekli olan proteinleri üretir.
Sinir İşlemleri
Sinir işlemleri, hücrenin sinyalleri iletebilen ve iletebilen “parmak benzeri” projeksiyonlardır. İki tip var:
Aksonlar: genellikle sinyalleri hücre gövdesinden uzakta taşırlar. Sinyalleri çeşitli alanlara iletmek için dağılan uzun sinir süreçleridir. Bazı aksonlar oligodendrositler ve Schwann hücreleri adı verilen glial hücrelerin yalıtım katına sarılır. Bu hücreler, miyelinli sinirlerin götürülmemiş olanlardan daha hızlı uyaranlara neden olabileceği için dolaylı olarak dürtülerin iletilmesine yardımcı olan miyelin kılıfını oluştururlar. Miyelin kılıf arasındaki boşluklara Ranvier’in Düğümleri denir . Aksonlar, sinapslar olarak bilinen kavşaklarda sona eriyor .
Dendritler: genellikle hücre gövdesine doğru sinyalleri taşırlar. Dendritler genellikle aksonlardan daha çok, daha kısa ve dallıdır. Yakındaki nöronlardan sinyal mesajları almak için birçok sinapsları var.
Üç ana kategori nöron vardır. Bunlar çok kutuplu, tek kutuplu ve çift kutuplu nöronlardır.
Kutuplu nöronlar, merkezi sinir sistemi ve nöron tipleri içinde en yaygın olandır. Bu nöronların tek bir aksonu ve hücre gövdesinden uzanan birçok dendritleri vardır.
Unipolar nöronlar, tek bir hücre gövdesinden ve dallardan iki işleme uzanan çok kısa bir sürece sahiptirler. Unipolar nöronlar spinal sinir hücresi cisimlerinde ve kafa sinirlerinde bulunur.
Bipolar nöronlar, hücre gövdesinden uzanan bir akson ve bir dendritten oluşan duyusal nöronlardır. Retina hücrelerinde ve koku epitelinde bulunurlar.
Nöronlar motor, duyu veya internöron olarak sınıflandırılır. Motor nöronlar merkezi sinir sisteminden organlara , bezlere ve kaslara bilgi taşırlar. Duyu nöronlar, iç organlardan veya harici uyaranlardan merkezi sinir sistemine bilgi gönderir. Interneuronlar motor ve duyu nöronları arasında sinyaller gönderirler.
SİNİR DOKU: GLİA HÜCRELERi
Nöroglia olarak da adlandırılan, glia hücreleri, sinir dokusunun ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan hacimli bir destek sistemi oluştururlar. Nöronların aksine, glia hücrelerin aksonları, dendritleri yoktur veya sinir impulsları oluşturmazlar. Nöroglia’lar, nöronlardan daha küçüktür ve sinir sisteminde yaklaşık üç kat daha fazla sayıdadır.
Glia, sinir sisteminde bol miktarda işlev görür. Bu işlevler, beyin için destek sağlamak, sinir sistemi onarım ve bakımında yardımcı olmak, sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olmak, nöronları izole etmek ve nöronlar için metabolik işlevler sağlamaktır.
SİNİR DOKU; NÖROGLİA VE GLİA HÜCRELERİ
Merkezi sinir sisteminde ve insanlardaki periferik sinir sisteminde çeşitli glia hücreler bulunur. Altı ana tip glia bulunmaktadır:
Astrositler
Astrositler beyinde ve omurilikte bulunur. Bunlar, kan-beyin bariyerini oluşturan SSS’nin endotel hücrelerinde bulunan yıldızlı şekilli nöroglialardır. Bu bariyer, hangi maddelerin beynin içine girebileceğini kısıtlar. Protoplazmik astrositler serebral korteksin gri maddesinde bulunurken, fibroz astrositler beynin beyaz maddesinde bulunur. Astrositlerin diğer fonksiyonları arasında glikojen depolaması, besin maddesi sağlanması, iyon konsantrasyonu düzenlemesi ve nöron onarımı bulunur.
Ependimal Hücreler
Ependimal hücreler, serebral ventrikülleri ve omuriliğin merkez kanalını hizalandıran özel hücrelerdir. Bunlar içinde bulunan koroid pleksus bulunur ve onlarında içinde meningest bulunmaktadır. Bu silli hücreleri çevreleyen kılcal koroid pleksus ve serebrospinal sıvı oluşturur.
Mikroglia
Mikroglia, hücresel atıkları uzaklaştıran ve mikroorganizmalara (bakteriler, virüsler, parazitler, vb.) Karşı koruma sağlayan son derece küçük hücrelerdir. Mikroglia, yabancı cisime karşı koruyan beyaz kan hücresi türü olan makrofajlar olarak düşünülür. Ayrıca, anti-inflamatuar sitokinlerin salınması yoluyla iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurlar.
Uydu Hücreleri
Bu glial hücreler, periferik sinir sisteminin nöronlarını örter ve korurlar. Duyusal, sempatik ve parasempatik sinirler için yapı ve metabolik destek sağlarlar.
Oligodendrositler
Oligodendrositler, nöronal aksonları sarmalamış merkezi sinir sistemi yapıları olup miyelin kılıfı olarak bilinen yalıtım katını oluştururlar. Lipidler ve proteinlerden oluşan miyelin kılıfı, aksonların elektrik izolatörü olarak işlev görür ve sinir uyarılarının daha verimli bir şekilde iletilmesini sağlar.
Schwann Hücreleri
Schwann hücreleri periferik sinir sistemi yapılarında miyelin kılıfını oluşturmak için bazı nöronal aksonların etrafını saran nörogliadır. Schwann hücreleri, sinir sinyal iletimini geliştirmeye, sinir rejenerasyonuna yardımcı olur ve T hücreleri tarafından antijen tanımaya yardımcı olur.
Oligodendrositler ve Schwann hücreleri, miyelinli sinirlerin uyarıları, götürülmemiş olanlardan daha çabuk geçirebilmesiyle dolaylı olarak dürtülerin iletilmesine yardımcı olur. İlginçtir , beyindeki beyaz madde , içerdiği miyelinli sinir hücrelerinin sayısından renk alır .
elinize sağlık çok yararlı bilgiler edindim.