Sindirim Enzimleri Nelerdir ve Görevleri

Sindirim enzimleri nelerdir? Sindirim enzimlerinin görevleri nelerdir? Sindirim enzimlerini salgılayan organlar nelerdir? Gastrin, tripsin, pepsin, amilaz, kemoterapsin, lipaz vb. enzimlerin görevleri nelerdir?

Mide, bağırsak ve ince bağırsak gibi sindirim işlemini gerçekleştiren organların salgıladığı ve sindirim işlemine yardımcı olan enzimlere sindirim enzimi denilmektedir. Eğer Mide, bağırsak, onikiparmak bağırsağı ve ince bağırsak gibi organlar ve onların salgıladığı enzimler tam olarak çalışmaz ise bazı sağlık problemleri ile karşılaşılır. Sindirim sisteminin çalışmasında önemli role sahip olan sindirim enzimleri karbonhidrat, yağların ve proteinlerin yakımında katalizör görevini üstlenmektedir.

Sindirim Enzimleri Nelerdir Ve Görevleri

  1. Gastrin : Mide organının distal kısım olarak adlandırılan bölgede yer alan G hücreleri tarafından sentezlenen enzim çeşitidir. Gastrin asit salgı miktarını düzenlemektedir. Mide asidinin içerisinde en fazla yer alan sindirim enzimidir.
  2. Tripsin : Omurgalılar familyasının (aile) üyelerinin sindirim sisteminde yer alan enzim çeşididir. Tripsin enzimi sindirim sistemindeki görevi ise proteinleri parçalamaktır. Tripsin enzimi pankreasta tripsonojen şeklinde üretilerek sindirim sistemine sahil olur. Tripsin enziminin aktifleştiği ince bağırsakta enteropeptidaz olarak karşımıza çıkar.
  3. Pepsin : Bu sindirim enzim çeşidi mide öz suyunun içerisinde yer almaktadır. Pepsin yumurta ve et gibi yüksek düzeyde protein içeren besinlerin sindirimin önemli bir role sahiptir. Pepsin enzimi mide duvarında yer alan hücrelerin pepsinojen olarak salgıladığı bir enzimdir.
  4. Amilaz : Amilaz enzimi bitkiler aleminde de bulunan bir enzim olmakla birlikte nişastayı maltoza katalizleyen bir enzim çeşididir. Amilaz enzimi insan yapısında ise pankreas ve tükürük bezleri sindirim sistemine yardımcı olmak için üretilen bir enzimdir.
  5. Kemoterapsin : Bu enzim çeşidi proteinlerin hidrolizi olayına büyük ölçüde yardımcı olan bir enzim çeşididir.
  6. Lipaz : Canlı yapısında alınan yağların sindirimi, taşınma işlemi ve farklı şekillerde işlenmesine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Lipaz enzim virüslerin bir kısmında da bulunmaktadır.
  7. Enterogastrin : İnce bağırsakta salgılanan bu enzim mide hareketini büyük ölçüde yavaşlatır.
  8. LAP : Bu enzim sindirim işlemi için büyük önem taşıyan midenin içerisinde salgılanmaktadır. Görevi ise kazeinin hidroliz olayını sağlayarak polipeptit üretimini sağlamak.
  9. Kolesistokinin : İnce bağırsakta salgılanan bu enzim safra kesesine sindirim işlemi için mesaj göndermekle görevlidir.
  10. Maltoz : İnce bağırsakta salgılanan bu enzim maltoz hidrolizde görev alarak glikoz üretiminde görevlidir.
  11. Eripsin : İnce bağırsakta salgılanan bu enzimin görevi, peptit bağlarının hidrolizini sağlayarak amino asit üretimi sağlamak.
  12. Enterokinaz : İnce bağırsakta salgılanan bu enzim tripsinojeni tripsine çevirmekle görevlidir.
  13. Glukagon: Pankreas’da salgılanan bu enzim glukagon enzimini salgılayarak glikojeni glikoza çevirmekle görevlidir.
  14. Sekretin : 12 parmak bağırsağı tarafından salgılanan bu enzimin görevi ise pankreasa uyarı göndermektir.
  15. ö. İnsülin : Glukagonun enziminin aksine bu enzim glikozu glikojene çevirmektedir. Sindirim enzimleri arasında en büyük öneme sahip olan enzim insülindir.

Enzimler ve diğer tüm biyoloji konuları hakkında detaylı bilgi sitemiz içerisinde yer almaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here