Sağlık Sorunlarının Çözümüne Biyolojinin Katkıları

Biyoloji alanında yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde insan sağlığı korunmakta, çeşitli hastalıkların teşhisi ve tedavisi yapılmaktadır. Biyoteknoloji’nin gelişmesiyle birlikte biyoloji alanında önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmelerin arasında en önemlilerinden biri gen transferidir.

Hastalıkların tedavisi için enzimler, antimikrobiyal proteinler, hormonlar ve aşılar kullanılmaktadır. Bu kimyasal yapıdaki maddelerin üretimi için ise bakteriler kullanılmaktadır. Gen transferi sayesinde tüm maddeler üretilebilmektedir.

Bir örnek ile açıklayacak olursak; Diyabet olarak adlandırılan şeker hastalığının tedavisi için insülin hormonu kullanılmaktadır. İnsülin hormonu protein yapılıdır. insülin hormonunun üretiminden sorumlu olan genin biyoteknolojik yöntemlerle bakterilere transfer edilir. Böylelikle daha
ucuz ve daha fazla insülin hormonu üretilmektedir.


1990 Yıllarda DNA (Deoksiriboz Nükleik Asit) molekülünün gen haritası çıkarılmaya başlanmıştır. Bu konu ile ilgili yapılan çalışma İnsan Genom Projesi olarak adlandırılmaktadır. İnsan Genom Projesi Nisan 2003 tarihinde tamamlanmıştır. Bu proje ile hastalıkların teşhisi ve tedavisi konusunda önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Gen terapisi, bulaşıcı hastalıklar, kanser ve kalıtsal hastalıkların
tedavi sürecinde genlerin kullanılmasıdır. Gen terapisi sayesinde bir takım kalıtsal hastalıkların tedavisi için umut vericidir. Bu tedavide hastaya aktarılan genler sayesinde hastalığın oluşmasına neden olan mutasyonun etkilerini düzeltmektedir.

Şüphesiz ki biyoloji biliminin sağlık alanındaki en önemli katkılarından biri kök hücrenin keşfidir.

Kök hücre, bölünme ve farklı tipteki hücrelere dönüşme yeteneğine sahip hücredir. Kök hücreler hasar görmüş ve sorunlu bölgeye aktarılır ve böylelikle birçok hastalığın tedavisi için kullanılır.


Bir örnek ile biraz daha detaylandıracak olursak, kemik iliğinde bulunan hücrelerin bozulması sonucu Lösemi denen ciddi bir hastalık oluşmaktadır. Lösemi hastalarının bağışıklık hücreleri olan akyuvarlar hızla artar. Kök hücreler, nu hasarlı ve sorunlu olan bu bölgeye eklenir. Böylelikle bozuk olan hücrelerin yerine geçer ve sağlam kemik iliği hücrelerine dönüşür. Bunun sonucunda lösemi tedavi edilmiş olunur.

Biyolojinin sağlık alanına katkısı aslında oldukça fazladır. Ancak biz bu yazımızda yalnış bir kısmından bahsettik.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here