
Eşeysiz üreme çeşitleri arasında yer alan rejenerasyon bir diğer ifadeyle yenilenme, bir canlı organizmanın bazı dokularının ve hücrelerinin yenilenmesi yada hasar görmüş bir yapının onarılıp yerine yenisinin getirilmesi özelliğine sahip bir eşeysiz üreme çeşitidir.
Rejenerasyon yani yenilenme işlemi sırasında hücre bölünmesi, büyüme ve farklılaşma gibi olaylar gözlenebilir. Rejenerasyon ile üreme olayını bir canlı üzerinde örneklendirecek olursak deniz yıldızı buna güzel bir örnektir. Deniz yıldızının kollarının kopması durumunda rejenerasyon ile yenisi yapılabilir.
Biz insanlarda rejenerasyon olayının gerçekleştiği doku ve organlar deri, karaciğer ve midedir. Bu doku ve organlarda rejenerasyon fazla olmasına karşın insanların yürek kasında ve sinir dokularında yok denebilecek kadar azdır.
İlkel yapılı canlı gruplarında rejenerasyon olayı üremeyi sağladığı için vücut düzeyinde yer almaktadır. Bu tür ilkel yapılı canlılara en güzel örnek, deniz anası ve planaria’dır.
Yengeç ve kertenkele gibi canlılar ise kopan çenelerini veya kuyruklarını rejenerasyon ile yenileyebilir. Bu tür canlılarda rejenerasyon organ düzeyindedir.
Yüksek düzeydeki komplek canlılarda herhangi bir doku veya organ hasar görmesi durumunda meydana gelen rejenerasyon doku düzeyindedir. Bu tür canlılar en güzel örnek biz insanlarız.
Rejenesyon hakkında önemli bir bilgi paylaşmakta fayda var. Canlıların yapısı kompleksleştikçe yani karmaşık hale geldikçe rejenerasyon olayı zorlaşmaktadır.
Eşeysiz Üreme Çeşitleri
1- Bölünerek Üreme ( Çoğalma )
2- Tomurcuklanmayla Üreme ( Çoğalma )
3- Sporla Üreme ( Çoğalma )
4- Vejatatif Üreme ( Çoğalma )
a. Çelikle Üreme ( Çoğalma )
b. Yumru ile Üreme ( Çoğalma )
c. Sürünücü Gövde ile Üreme ( Çoğalma )
d. Soğan ile üreme ( Çoğalma )
5- Rejenerasyon (Yenilenme) ile Üreme ( Çoğalma )
Eşeysiz üreme çeşitleri ve diğer biyoloji konuları hakkında detaylı bilgi sitemiz içerisinde yer alan diğer yazılarımızda mevcuttur.