Protein Zehirlenmesi (Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi)

Protein, yağ ve karbonhidratla birlikte üç makro besleyici maddenin biridir. Bunlar, vücudun optimal çalışması için gereklidir. Bununla birlikte, çok fazla protein, özellikle yağ ya da karbonhidrat bulunmadığı için zararlı olabilir. Bu, birçok yüksek proteinli diyetin yaygınlığını göz önünde bulundurmanın farkında olunması gereken bir şeydir.

Protein zehirlenmesi, vücudun uzunca bir süre yeterli yağ ve karbonhidrat içermediği çok fazla protein aldığı zamandır. Bunun için diğer isimler “tavşan açlığı” veya “mal de caribou” dır. Bu terimler, sadece diğer besinleri tüketmeden tavşan gibi çok yağsız proteinleri tüketmek için kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Proteinden yeterli kalori alıyor olsanız da, vücudunuz yağ ve karbonhidrat gibi diğer besin öğeleri eksikliği nedeniyle beslenme yetersizliğine yakalanır.

Karaciğer ve böbrekler, proteinlerin metabolizması için önemli roller oynamaktadır. Aşırı miktar tüketildiğinde, kandaki amino asitler, üre ve amino asitler düzeyinde artışa neden olabilir. Çok nadir olmasına rağmen, protein zehirlenmesi bu artan seviyeler yüzünden ölümcül olabilir.

Belirtileri Nelerdir?


Protein zehirlenmesinin belirtileri şunları içerir:

  • mide bulantısı
  • baş ağrısı
  • ruh hali değişiklikleri
  • zayıflık
  • yorgunluk
  • düşük kan basıncı
  • Açlık ve yemek istekleri
  • ishal
  • yavaş kalp atış hızı

Protein Zehirlenmesi; Nedenleri

Düzgün çalışabilmesi için vücudunuzun ihtiyaçları:

  • protein
  • karbonhidratlar
  • yağlar
  • vitaminler
  • mineraller

Bunlardan herhangi biri çok az veya çok fazla ise, işlevsellik düşecektir. Bir makro besleyiciden yeterli kalori alıyor olsanız bile dengenin sağlanması optimal sağlık için önemlidir.

Aşırı protein, toplam kalorinin % 35’inden fazlasını veya 2.000 kalorilik diyet için 175 gramdan fazla protein olarak tanımlanır . Kabul edilebilir makrobesici dağılım aralığı (AMDR), vücudun besin maddelerinin ihtiyaçlarını karşılarken kronik hastalık riskini azaltmak ile bağlantılı olan aralık olarak tanımlanır. Tıp Enstitüsüne göre mevcut AMDR aşağıdakileri önermektedir:


Protein alımı: Toplam kalorinin yüzde 10 ila 35’ü

Karbonhidrat alımı: Toplam kalorinin% 45 – 65’i

Yağ alımı: Toplam kalorinin yüzde 20 ila 35’i

Makro besinlerin ADMR dışına aşırı miktarda tüketilmesi, kronik hastalık riski ve gerekli besin öğelerinin yetersiz alınmasına neden olabilir.


Karbonhidrat ve yağ makro besin maddeleri için AMDR için istisnalar vardır, ancak protein için değildir. Diyet istisnaları , yağın diyetin çoğunluğunu oluşturduğu ketogenik diyet veya karbonhidratların diyetin yüzde 65’inden fazlasını oluşturan bitki esaslı diyetler içerisindedir. Bu diyetlerden herhangi biri sağlık yararlarına neden olabilir.

AMDR’yi veya kalorinin yüzde 35’ini aşan protein alımının aynı faydaları göstermediği ve protein zehirlenmesine neden olabilir.

Protein Zehirlenmesi; Tedavisi

Protein zehirlenmesinin tedavisi oldukça basittir. Sadece daha fazla yağ ve karbonhidrat tüketimi ve proteinin alımını azaltmayı içerir. Yukarıda tartışılan makro besin maddelerinin sağlıklı bir dengesinin bulunması önerilir.

Diyette protein miktarı kilogram başına 2,0 gramdan fazla olmamakla birlikte – diyette ılımlı miktarda sağlıklı yağ ve karbonhidrat da içerecek şekilde – protein zehirlenmesini tedavi edebilir, lif alımını artırabilir ve genel iyiliği geliştirebilir. Denge kilit önemlidir.

Yüksek proteinli diyetler ne olacak?


Atkins , keto ve paleo da dahil olmak üzere çoğu yüksek proteinli diyet, daha yüksek yağ alımı ve bazı karbonhidrat alımını teşvik eder, bu nedenle protein zehirlenmesi pek olası değildir.

Yağların ve karbonhidratların tamamen ortadan kaldırılması önerilmez. Sizin ve yaşam biçiminiz için çalışan bir diyet bulmak ve doldurulması gereken besin boşluklarının olmamasını sağlamak önemlidir.

Protein zehirlenmesi ve protein toksisitesi

Böbrek işleyişi yetersiz olduğunda ve vücut proteini metabolize edemezse, toksisite ortaya çıkabilir. Bu, protein zehirlenmesinden farklıdır.

Protein zehirlenmesi, karbonhidrat bulunmayan aşırı besin alımı ve besleyici dengeleme yağından kaynaklanmaktadır. Protein toksisitesi, yetersiz işleyen böbreklerden dolayı protein metabolik atıklarının oluşumudur.


Protein toksisitesi, vücutlarının üstesinden gelebilecek kadar çok protein tüketen böbrek hastalığı olanlarda görülür .

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here