Ozon Deliği

Ünlü atmosferik araştırmacılar Ozon seviyelerinin mevsime ve enlemlere göre değiştiğini doğrulamaktadır. Bazen 1979’da, üst enlemlerde, Arktik ve Antarktik’te önemli miktarda Ozon tükenmesi olduğu gözlendi. Bu devasa ozon tabakasının (delik) gerilmesinin Amerika’nın büyüklüğü kadar olduğu tahmin edilmektedir.

Özellikle Antarktika’da, ozon tabakasının rahatsız edici bir incelmesini gösteren uydu görüntüleri serbest bırakıldı. Bu fenomen genellikle Ozon deliği olarak adlandırdığımız şeydir ve her yıl ilkbaharda Antarktika üzerinde gözlenmiştir.

Kışın, sıcaklıklar Polonyalılarda (Antarktika) -78 ° C’nin (-109 ° F) altına düşer. İnce bulutlar, buz, nitrik asit ve sülfürik asit karışımları oluşturur. Bulutlardaki buz kristallerinin yüzeyindeki kimyasal reaksiyonlar, aktif CFC formlarını serbest bırakır. Bu, ilkbaharda giden ozon tüketimini belirler, bir çok tükenme meydana geldi. Bu tekrarlayan ilkbaharda ozon deliği sırasında yüksek UV seviyeleri gözlemlenmiştir.


Ozon deliği neden sadece Antarktika’da meydana geliyor?

Araştırmacılar sadece Antarktik’te değil, aynı zamanda popülasyonun yoğun olduğu diğer yerlerde de birçok yerde olduğunu söylüyorlar. Bu yerlerin, ozon tükenmesine neden olan kimyasal reaksiyonlara yardımcı olan bulut türlerine sahip olduğuna inanılmaktadır.

İlkbaharda, sıcaklıklar yükselmeye başlar, buz buharlaşır ve ozon tabakası toparlanmaya başlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here