
Ototrof canlılar nelerdir? Ototrof nedir? Fotosentetik ototroflar ( fotoototrof ) canlılar? kemosentetik ototrof ( kemototrof ) canlılar? Ototorof canlılar hakkında merak edilen herşey yazımızda yer almaktadır.
OTOTROF CANLILAR
Ototrof beslenen canlılar organik bileşik olan su, karbondioksit ve inorganik tuzlarıyla glikoz oluşturarak depolayan canlılardır. Diğer bir deyişle Kendi beslek olan ototrof canlılar glikoz elde etmek için doğal kaynakları kullanırlar. Örneğin, bitkiler ve algler güneş enerjisini kullanarak yaşamları için gerekli olan enerjiyi elde ederler. Bu Canlılar kendi içinde ikiye ayrılır.
Fotosentetik ototroflar (Fotoototrof): Yeşil ve mor bakter gibi canlıların içerisinde yer aldığı bu grup biyokimyasal reaksiyonlar için ihtiyaç duydukları enerjiyi güneş ışınlarından sağlarlar.
Kemosentetik ototroflar (Kemoototrof): Amonyak, hidrojensülfür gibi organik bileşikleri oksitleyerek kendi besinlerini kendiler elde eden gruptur. Yani kendi besinlerini kimyasal yöntem olan kemosentez ile sağlarlar. bu grup için örnek verilecek olan canlılar ise; nitrit bakterisi ve demir bakterisidir.
Heterotrof ve ototrof canlıların beslenme şekilleri adlı yazıya ulaşmak için tıklayınız…
Yeni biyoloji ile tüm merak edilen konulara ulaşabilirsiniz…
[…] yani ototrof olan canlılar sadece inorganik besinleri dış ortamdan alırlar ve organik maddelerin tümünü […]