Organeller

Bir organel, bir hücrede belirli işlevleri yerine getiren küçük bir hücresel yapıdır . Organeller ökaryotik ve prokaryotik hücrelerin sitoplazması içinde bulunurlar . Daha kompleks ökaryotik hücrelerde, organeller genellikle kendi zarları ile kaplıdırlar. Vücudun iç organlarına benzer şekilde organeller uzmanlaşmıştır ve normal hücresel işlem için gerekli olan değerli fonksiyonları yerine getirirler. Organeller, bir hücre için enerji üretmeden, hücrenin büyümesini ve üremesini kontrol etmek gibi her şeyi içeren geniş bir sorumluluk alanına sahiptir.

Ökaryotik Organeller ve Görevleri

Ökaryotik hücreler çekirdekli hücrelerdir. Çekirdek, çekirdek zarf adı verilen bir çift zar ile çevrelenmiş bir organel türüdür. Nükleer zarf çekirdeğin içeriğini hücre geri kalanından ayırır. Ökaryotik hücreler aynı zamanda bir hücre zarı (plazma zarı), sitoplazma, hücre iskeleti ve çeşitli hücresel organel hücrelerine sahiptir.


Hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve protistler ökaryotik organizmalara örnektir. Hayvan ve bitki hücreleri aynı türden veya organellerden birçoğunu içerir. Ayrıca, bitki hücrelerinde bulunan ve hayvan hücrelerinde bulunmayan bazı organel hücreler bulunur ve bunun tersi de geçerlidir. Bitki hücrelerinde ve hayvan hücrelerinde bulunan organellerin örnekleri arasında şunlar bulunur:

Nükleus; hücreye ait kalıtsal ( DNA ) bilgileri içeren ve hücrenin büyümesini ve çoğalmasını kontrol eden bir zara bağlı yapıdır. Genellikle hücredeki en önde gelen organeldir.

Mitokondri; hücrenin güç üreticileri olarak, mitokondriyum enerjiyi hücrenin kullanabileceği formlara dönüştürür. Bunlar hücrenin solunumunun eninde sonunda hücrenin faaliyetleri için yakıt üreten bölgeleridir. Mitokondri, aynı zamanda, hücre bölünmesi ve büyüme gibi diğer hücre süreçlerinin yanı sıra hücre ölümüne karışmaktadır.

Endoplazmik Retekulum; ribozomlar (kaba ER) ve ribozomları olmayan bölgeler (düz ER) olmak üzere geniş bir membran ağı şebekesi. Bu organel, membranları, sekretuvar proteinleri , karbonhidratları , lipitleri ve hormonları üretir .


Golgi kompleksi; aynı zamanda Golgi aparatı olarak da adlandırılan bu yapı, bazı hücresel ürünlerin, özellikle endoplazmik retikulumun (ER) üretiminden, depolanmasından ve nakledilmesinden sorumludur.

Ribozomlar; bu organeller RNA ve proteinlerden oluşur ve protein üretiminden sorumludur. Ribozomlar, sitoplazmada askıya alınmış veya endoplazmik retikuluma bağlanmış olarak bulunur.

Lizozomlar; enzimlerin bu zararlı kutuları, hücrenin organik materyalini, nükleik asitler, polisakaritler, yağlar ve proteinler gibi hücresel makromolekülleri sindirerek geri döndürürler.

Peroksizomlar; Lizozomlar gibi, peroksizomlar bir zar ile bağlanır ve enzimler içerirler. Peroksizomlar alkolü çözünür, safra asidi oluşturur ve yağları parçalamaya yardımcı olur.


Vakum; bu sıvı dolu, kapalı yapılar en yaygın olarak bitki hücrelerinde ve mantarlarda bulunur. Vakumlar, besleyici depolama, detoksifikasyon ve atık ihracatı da dahil olmak üzere bir hücredeki çok çeşitli önemli işlevlerden sorumludur.

Kloroplast; bu klorofil içeren plastid, bitki hücrelerinde bulunur, ancak hayvan hücrelerinde yoktur. Kloroplastlar güneşin ışık enerjisini fotosentez için emerler .
Hücre Duvarı – bu sağlam dış duvar çoğu bitki hücresinde hücre zarı yanında konumlandırılmıştır. Hayvan hücrelerinde bulunmayan hücre duvarı, hücrenin desteğini ve korunmasını sağlar.

Sentrioller; bu silindirik yapılar hayvan hücrelerinde bulunur, ancak bitki hücrelerinde yoktur. Sentrioller, hücre bölünmesi sırasında mikro-tübüllerin düzenlenmesine yardımcı olur .

Cilia ve Flagella; cilia ve flagella, hücrenin hareket etmesine yardımcı olan bazı hücrelerin çıkıntılarıdır. Bunlar, bazal vücutlar olarak adlandırılan mikro tüplerin özel gruplarından oluşur .

Prokaryotik Organeller ve Görevleri


Prokaryotik hücreler ökaryotik hücrelere göre daha az karmaşık bir yapıya sahiptir. DNA’nın bir zar ile bağlandığı bir çekirdeği veya bölgesi yoktur. Prokaryotik DNA, nukleoid denilen sitoplazmanın bir bölgesinde sarılır. Ökaryotik hücreler gibi, prokaryotik hücreler bir plazma membranı, hücre duvarı ve sitoplazma içerirler. Ökaryotik hücrelerin aksine, prokaryotik hücreler zara bağlı organelleri içermez. Bununla birlikte, ribozomlar, flamotiller ve plasmidler (üreme ile ilgili olmayan dairesel DNA yapıları) gibi zararsız bazı organelleri içerirler. Prokaryotik hücrelere örnekler, bakteriler ve arkeenlerdir .

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here