Nörohipofiz Nedir? Hormonları Nelerdir?

Nörohipofizin en önemli iki ürünü, vazopressin ve oksitosin hormonlarıdır. Hormonlar, supraoptik ve paraventriküler çekirdeklerden çıkan magnoselüler nöronlar tarafından üretilir. Bu nöronların hücre gövdeleri ya vasopressin ya da oksitosin üretebilir.

Vazopressin

Hayvanlar tarafından üretilen iki farklı tipte vazopressin vardır. İnsanlarda bulunan vazopressin amino asit arjini içerir ve arginin vazopressin olarak adlandırılır. Diğer tip vasopressin lizin içerir ve domuzlarda bulunur ve lisin vazopressin olarak adlandırılır. Paraventriküler vazopressinerjik nöronların bir kısmı, beynin çeşitli bölümlerine nörotransmitter olarak işlev gördüğü bir alan oluşturur. Vasopressin, adrenallar, gonadlar, pankreas ve sempatik ganglionlar dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde tespit edilmiştir.

Vazopressinin farklı etkilerini tam olarak anlayabilmek için iki çok farklı vazopressin reseptörü olduğunu fark etmek önemlidir. Bu reseptörlerin en önemlisi v2 reseptörüdür. V2 reseptörü, böbreğin suyun emilmesinde hayati bir rol oynadığı böbreğin toplama kanallarında bulunur. Vasopressin, toplama kanallarındaki v2 reseptörleri üzerinde hareket eder ve membrandaki su kanallarının (aquaporinler) yukarı regülasyonunu stimüle eder. Kanda yüksek seviyelerde vazopressin olduğunda, üretilen idrar hacmi küçük ve yüksek oranda konsantre olacaktır. Bu nedenle vazopressin ‘anti-diüretik hormon’ olarak adlandırılır.


V1 reseptörleri diğer birçok dokularda bulunur ve çeşitli farklı fonksiyonlara sahiptir. Bu diğer etkiler aşağıda listelenmiştir.

  • Böbreklerde sodyum emilimini artırır
  • Adenohipofizden kortikotrofin salınımını uyarır.
  • Davranış ve hafızada yer aldı
  • Hepatik glikojenolizin uyarılması
  • Karaciğerdeki faktör VIII sentezinin uyarılması.

Vazopressin sentezi ve salınımı için en önemli kontrol mekanizması plazma osmolalitesidir. Osmolalitede bir artış, osmolaliteyi azaltan vazopressin salınımında artışa neden olacaktır. Osmolalitedeki artış, ozmoteteptörler olarak bilinen özel hücreler tarafından tespit edilir, bu da vasopressinerjik nöronları uyarır. Vazopressin salınımının kontrolünde yer alan bir başka önemli mekanizma hacim reseptörleridir. İki ana tip hacim reseptörü vardır:

1) Düşük basınç reseptörleri – bunlar esas olarak kalbin sol atriyumunda ve ana damarların duvarlarında bulunur.

2) Yüksek basınç reseptörleri (baroreseptörler) – bunlar karotis sinüste ve aortik arkta bulunur.


Kan hacmindeki düşüş, bu reseptörlerin aktivasyonuna neden olacaktır. Bu reseptörler genellikle vazopressinerjik nöronları tonik olarak inhibe eder ve böylece kan hacmindeki düşüş vasopressin salınımının olağan inhibisyonunun azalmasına neden olur.

Beynin daha yüksek merkezleri, vazopressin salınımı üzerinde de bir etki yaratabilir, böylece vasopressinin büyük bir salınımı, vücuttaki duygu ve fiziksel stres zamanlarında ortaya çıkabilir.

Oksitosin

Bu, arka hipofiz tarafından üretilen diğer önemli hormondur. Hormon, hipotalamusta supraoptik ve paraventriküler çekirdeklerin hücre gövdelerinden çıkan magnoselüler nöronlardan salınır. Oksitosin hem erkek hem de kadınlarda üretilir, ancak ana fizyolojik rolleri kadınlarda görülür. Dişide oksitosin bir dizi önemli fizyolojik eylemde yer alır:

  • Rahmin kasılmasını uyarır (myometrium)
  • Sütü memeden çıkaracak miyoepitelyal hücrelerin kasılmasını uyarır.

Hormon da doğum indüklemek için kullanılan yararlı bir terapötik ajan olduğu için doğumda rol oynamıştır. Erkekte oksitosinin rolü tam olarak anlaşılamamıştır ancak boşalmada rol oynayabilir.


Oksitosinin salınımı için en önemli kontrol mekanizması, yenidoğanda meme ucunun emilmesidir. Bu stimülasyon, hipotalamusta oksitosinerjik nöronları uyaran afferent sinirlerin aktivasyonuna neden olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here