Mesajcı (mRNA), Ribozomal (rRNA) ve Taşıyıcı (tRNA) RNA Nedir?

RNA veya ribonükleik asit, bir riboz şekeri, bir fosfat ve adenin, guanin, sitozin ve urasil gibi bazlardan oluşan bir nükleotid polimeridir. RNA’nın DNA’ya çok benzeyen bir yapısı vardır. RNA yapısındaki temel fark, RNA’daki riboz şekerinin, DNA’da bulunmayan bir hidroksil (-OH) grubuna sahip olmasıdır. RNA, gen ifadesinin, hücre fonksiyonunu belirleyen proteinlere kodlandığı gen ekspresyon yolunda çok önemli bir rol oynar.

RNA Çeşitleri

Hem prokaryotlarda hem de ökaryotlarda, üç ana tip RNA – haberci RNA veya mRNA, ribozomal veya rRNA ve transfer RNA veya tRNA vardır. Bu 3 tip RNA aşağıda tartışılmıştır.

Messenger RNA (mRNA) Nedir?

mRNA, hücredeki toplam RNA’nın sadece% 5’ini oluşturur. mRNA, her iki baz dizisi ve boyutu bakımından 3 tip RNA’nın en heterojendir. Transkripsiyon sırasında DNA’dan kopyalanan genetik kodu kodon adı verilen nükleotidlerin üçlü formunda taşır. Her kodon belirli bir amino asidi belirtir, ancak bir amino asit birçok farklı kodon tarafından kodlanabilir. Genetik kodda 64 olası kodon veya üçlü baz olmasına rağmen, bunların sadece 20’si amino asitleri temsil eder; Ayrıca 3 stop kodonu vardır.


Ökaryotlarda transkripsiyon sonrası işlemenin bir parçası olarak, mRNA’nın 5 ‘ucu, çeviri veya protein sentezi sırasında mRNA’nın tanınmasına yardımcı olan bir guanosin trifosfat nükleotit ile kapatılmıştır. Benzer şekilde, bir mRNA’nın 3 ‘ucu, mRNA’nın enzimatik bozunmasını önleyen, ona eklenmiş bir poli A kuyruğu veya çoklu adenilat kalıntılarına sahiptir. Bir mRNA’nın 5 ‘ve 3’ her ikisi de mRNA’ya stabilite kazandırır.

Ribozomal RNA (rRNA) Nedir?

rRNA’lar ribozomlarda bulunur ve hücrede bulunan toplam RNA’nın% 80’ini oluşturur. Ribozomlar, 50S adı verilen büyük bir alt birimden ve her biri kendi rRNA molekülüne sahip 30S olarak adlandırılan küçük bir alt birimden oluşur. Ribozomlarda bulunan farklı rRNA’lar, ribozomun küçük ve büyük alt birimlerinde varlığını gösteren küçük rRNA’ları ve büyük rRNA’ları içerir.

rRNA’lar protein sentezi yeri olarak hareket eden ve proses için gerekli olan enzimlere sahip olan ribozomları oluşturmak için sitoplazmada bulunan proteinlerle birleşir. Bu kompleks yapılar, çeviri sırasında mRNA molekülü boyunca hareket eder ve bir polipeptit zinciri oluşturmak için amino asitlerin birleştirilmesini kolaylaştırır. Protein sentezi için çok önemli olan tRNA’lara ve diğer moleküllere bağlanırlar.

Bakterilerde, küçük ve büyük rRNA’lar sırasıyla yaklaşık 1500 ve 3000 nükleotit içerirken, insanlarda sırasıyla yaklaşık 1800 ve 5000 nükleotide sahiptir. Bununla birlikte, ribozomların yapısı ve işlevi tüm türler arasında büyük ölçüde benzerdir.

Taşıyıcı RNA (tRNA) Nedir?


tRNA, yaklaşık 75-95 nükleotide sahip 3 tip RNA’nın en küçüğüdür. tRNA’lar, temel işlevlerinin protein sentezi sırasında amino asitlerin transferi olduğu translasyonun temel bir bileşenidir. Bu nedenle transfer RNA’ları denir. 20 amino asidin her biri, kendisine bağlanan ve onu büyüyen polipeptit zincirine transfer eden spesifik bir tRNA’ya sahiptir. tRNA’lar ayrıca mRNA’nın genetik sekansının proteinlere translasyonunda adaptörler olarak hareket eder. Bu nedenle aynı zamanda adaptör molekülleri olarak da adlandırılır.

tRNA’lar, nükleotidler arasında güçlü hidrojen bağları ile stabilize edilen bir yonca yaprağı yapısına sahiptir. Her zamanki 4 bazın dışında, normal olarak, çoğunlukla, her zamanki bazların, örneğin, metil guanin ve metilsitozin metilasyonu ile oluşan bazı olağandışı bazlar içerirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here