
Lökoplast nedir? Lökoplastın görevi nedir? Lökoplastın yapısı? Lökoplastın özellikleri nelerdir? Lökoplast ne işe yarar? Lökoplast çift zarlı mı? Lökoplast hakkında kısaca bilgi ve lökoplast hakkında merak edilen diğer bilgiler yazımızın içerisinde yer almaktadır.
Bitkilerin ışık görmeyen kısımlaında yer alan, nişasta depolayan plastitlere lökoplast denilmektedir. Lökoplast çift zarlı mı? Bu sorunun yanıtı evet lökoplast diğer plastitler gibi çift zarlı bir yapıya sahiptir.

Lökoplastlar genellikle bitkinin ışık görmeyen kısmında görülen ve renksiz olan bu plastidler nişasta içerdiklerinden bir çok araştırıcı tarafından “amiloplast” olarak da adlandırılır. Fakat bir kısım lökoplast nişasta içermez.Ayrıca lökoplastlar kendilerini 15 günde bir yenilerler. Bu bilgiler lökoplast ne işe yarar? sorusunun yanıtını da vermektedir.
Lökoplastın Görevi, Yapısı ve Özellikleri
- Pigment içermeyen plastitlerdir.
- Lökoplast, bitkinin ışık görmeyen kök ve toprak altı gövdesi gibi kısımlarında bulunduğu gibi, kuvvetli ışık gören yaprakları ve tohumlarında da bulunur.
-
Lökoplastın görevi ve özellikleri Lökoplastlar özellikle nişasta depo etmek için özelleşmiş plastitlerdir.
- Lökoplastlar, bitkiler ve fotosentez ile ürettikleri glikozun fazlasını nişastaya dönüştürerek yapraklarındaki kloroplastlarda depolar. Bu tip nişastaya geçici nişasta adı verilir.
- Geçici nişastanın yapraklardaki ömrü yaklaşık 24 saattir. Çünkü gereksinim duyulduğunda tekrar glikoza dönüştürülerek hücrelerde kullanılır.
- Fotosentezle üretilen glikoz moleküllerinin bir kısmı da depo organlarına taşınır ve nişastaya dönüştürülerek lökoplastlarda depo edilir. Bu tip nişastaya da daimi nişasta adı verilir. Örneğin günlük yaşantımızda besin olarak sıkça tükettiğimiz tahıl tohumları ve patates yumrusu nişasta bakımından oldukça zengindir.
- Lökoplastların yapısında çok az miktarda yağ ve protein de bulunur. Lökoplastlar ışığın etkisiyle kloroplastlara dönüşebilir. Örneğin bir patatesi aydınlık bir ortama koyduğumuzda lökoplastlar, kloroplastlara dönüşmeye başlar ve patatesin üzerinde yeşil renkli bölgeler oluşur.
Lökoplast Nedir? Lökoplastın Görevi, Yapısı ve Özellikleri – PDF