
Bir koenzim, bir reaksiyonu katalize etmek için bir enzimle bağlanan organik bir protein dışı bileşiktir. Koenzimler çoğunlukla kofaktörler olarak adlandırılır, ancak kimyasal olarak farklıdırlar. Bir koenzim tek başına işlev göremez, ancak bir enzimle eşleştirildiğinde birkaç kez tekrar kullanılabilir.
Koenzimlerin Fonksiyonları
Koenzim içermeyen bir enzime apoenzim denir. Koenzimler veya kofaktörler olmadan, enzimler reaksiyonları etkin bir şekilde katalize edemezler. Aslında enzim hiç işlev görmeyebilir. Eğer reaksiyonlar normal katalize edilmiş oranda gerçekleşemezse, bir organizmanın yaşamı sürdürmekte güçlük çekeceğini söyleyebiliriz.
Bir enzim bir koenzimi kazandığında, o zaman bir holoenzim veya aktif enzim haline gelir. Aktif enzimler substratları bir organizmanın kimyasal veya fizyolojik olmak üzere temel işlevleri yerine getirmesi gereken ürünlere dönüştürür. Koenzimler enzimler gibi reaksiyon hızını veya etkinliğini değiştirmeden tekrar kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Katalize reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan bir enzim üzerindeki aktif bölgenin bir kısmına yapışırlar. Bir enzim aşırı sıcaklık veya pH ile denatüre edildiğinde, koenzim artık aktif bölgeye yapışamaz.
Enzim Türleri
Kofaktörler, kimyasal reaksiyonlar sırasında bir enzime bağlanan moleküllerdir. Genel olarak enzimlere yardımcı olan tüm bileşiklere kofaktör denir. Bununla birlikte, kofaktörler kimyasal yapıya ve işleve dayalı üç alt gruba ayrılabilir:
Koenzimler
Bunlar, karbon (organik) içeren tekrar kullanılabilen protein dışı moleküllerdir. Reaksiyonları katalize etmek için aktif bölgedeki bir enzime gevşekçe bağlarlar. Çoğu, vitaminler, vitamin türevleri veya nükleotitlerden gelen formlardır.
Kofaktörler
Koenzimlerden farklı olarak, gerçek kofaktörler, karbon içermeyen (inorganik) tekrar kullanılabilir protein dışı moleküllerdir. Genellikle, kofaktörler demir, çinko, kobalt ve bakır gibi bir enzimin aktif bölgesine gevşek bağlanan metal iyonlarıdır. Çoğu organizmanın doğal olarak metal iyonlarını sentezlemediği için diyette desteklenmelidirler.
Protez grupları
Bunlar organik vitaminler, şekerler, lipitler veya inorganik metal iyonları olabilir. Bununla birlikte, koenzimler veya kofaktörlerin aksine, bu gruplar reaksiyonların katalizlenmesine yardımcı olmak için bir enzime çok sıkı veya kovalent bağlar. Bu gruplar genellikle hücresel solunum ve fotosentezde kullanılır .