
Hücrelerin sitoplazması içerisinde yer alan ve fotosentez olayını gerçekleştiren organele kloroplast denilmektedir. Kloroplast iç ve dış zar olarak iki kısımdan oluşan çift zar yapısına sahiptir. Kloroplastın iç kısmında stroma adı verilen bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının içerisinde ise bozuk paraya benzer yapıların üst üste dizilmesiyle ve bu üst üste dizilen yapıların yan yana gelmesiyle tilakoid zar adı verilen yapıları oluşturmaktadır. Tüm bu yapıya ise granum denilmektedir. Granum oluşmunun her biri lamel olarak adlandırılmaktadır.

Lamellerin yapısı içerisinde yağ, protein ve karbonhidrat bulunmaktadır. Fotosentez olayı için büyük önem taşıyan klorofil pigmentleri ise lamellerin yapısı içerisinde bulunan yağların içerisinde gizlenmiş haldedir. Granumda lamellerinin aralarındaki bağlantıyı bağ lamelleri sağlamaktadır.
Kloroplast yapısı içerisinde bulunan ribozom, DNA ve RNA sayesinde hemde kendi kendini eşleyebilir, hemde kendi besin ihtiyacını yani protein sentezi sağlamaktadır.
Kloroplast yapısı hakkında kısaca bilgi verdik. Şimdi ise kloroplast özellikleri hakkında bilgi verelim.
Kloroplast Özellikleri
- Kloroplast, sitoplazma içerisinde yer alan bir organeldir.
- Kloroplast bitkiler için önemli olan fotosentez olayının gerçekleştiği organeldir.
- Çift zarlı bir yapıya sahiptir. Kloroplaston iç zar yapısı fotosentez pigmentlerinin enzimleri ve klorofil içeren yassı keseciklere dönüşmüştür.
- Kloroplast yapısı içerisinde kendine özgü DNA bulunması nedeniyle kendi kendini eşleyebilmektedir.
- Kloroplast içerisinde ışık enerjisinin emilimi, karbondioksit alınımı, karbondioksitten karbonhidrat oluşumu ve oksijen oluşumu olayları gerçekleşmektedir.
- Işık enerjisinden yararlanarak ATP’nin yapısında bulunan fosfat bağlarındaki enerjiyi, hücre için kullanılabilecek enerji formuna dönüştürür.
- ATP’yi kullanarak karbon (C) molekülünü hücre için ihtiyaç duyulan enerji formlarına çevirir.
- Kloroplast yapısı içerisinde bulunan klorofil pigmenti sayesinde bitkiye yeşil rengini vermektedir.
- Kloroplast içerisinde bulunan tillakoidler, iç zar ve dış zar, stromalar, enzimler, ribozom, DNA gibi yapılar fotosentez olayını gerçekleştirmeyi sağlamaktadır.
- Kloroplast içerisinde yer alan stroma sıvısının içerisinde DNA, RNA, ribozom ve fotosentez olayı için gerekli enzimler bulunmaktadır. Stroma içerisinde bulunan bu yapılar sayesinde kloroplast kendi kendini eşleyebilmekte, protein sentezini yapabilmektedir.
KLOROPLAST ÖZELLİKLERİ – PDF

sağolun çok yardımcı oldunuz