
Yan etkilere ne sebep olur?
Kanser hücreleri hızlı büyümeye eğilimlidir ve kemo ilaçlar hızlı büyüyen hücreleri öldürür. Fakat bu ilaçlar vücudun her yerinde seyahat ettikleri için, hızlı büyüyen normal ve sağlıklı hücreleri de etkileyebilirler. Sağlıklı hücrelere zarar vermek yan etkilere neden olur. Yan etkiler her zaman beklediğiniz kadar kötü değildir, ancak birçok insan kanser tedavisinin bu bölümü hakkında endişe duymaktadır.
Kemo tarafından zarar görmesi muhtemel normal hücreler şunlardır:
- Kemik iliğinde kan oluşturan hücreler
- Saç kökü
- Ağızda hücreler, sindirim sistemi ve üreme sistemi
Bazı kemo ilaçlar kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemindeki hücrelere zarar verebilir. Bazen vücudunuzun normal hücrelerini korumaya yardım etmek için kemoterapi ile ilaç alabilirsiniz. Yan etkilerin hafifletilmesine yardımcı olacak tedaviler de vardır.
Doktorlar, kemikleri tedavi etmek için yeterince yüksek seviyelerde kemoterapi vermeye çalışırken, yan etkileri en aza indirir. Aynı yan etkilere sahip birden fazla ilaç kullanmaktan kaçınırlar.
Yan etkiler hakkında bilmem gerekenler nelerdir?
- Her insan her yan etkiyi alamaz ve eğer varsa, bazı insanlar az olur.
- Yan etkilerin şiddeti (ne kadar kötü oldukları) insandan insana büyük ölçüde değişir. Kemoterapi ekibinizle hangi yan etkilerin en sık görüldüğü, ne kadar süre dayanabileceği, ne kadar kötü olabileceği ve doktorun ofisi hakkında onları aramanız gerektiğinden emin olun.
- Doktorunuz, bazı yan etkilerin meydana gelmesini önlemek için size ilaç verebilir.
- Bazı kemo ilaçları, kalp veya sinir hasarı veya doğurganlık problemleri gibi uzun süreli yan etkilere neden olur. Yine de, birçok insan kemoterapiden uzun süreli problemleri yoktur. Aldığınız kemoterapi ilaçlarının uzun süreli etkileri varsa doktorunuza danışın.
Yan etkiler rahatsız edici olsa da, kanser hücrelerini öldürme ihtiyacına karşı tartılmalıdırlar.
Kemoterapi ekibinizle hangi yan etkilerin en sık görüldüğü, ne kadar süre dayanabileceği, ne kadar kötü olabileceği ve doktorun ofisi hakkında onları aramanız gerektiğinden emin olun.
Yan etkileri ne kadar sürer?
Tedavinin sona ermesinden sonra birçok yan etki oldukça hızlı bir şekilde gider, ancak bazıları tamamen ya da birkaç yıl sürebilir. Bazı yan etkilerin üstesinden gelmek ve enerjinizi geri almak için gereken süre insandan insana değişir. Genel sağlığınız ve verdiğiniz ilaçlar dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.
Birçok yan etki oldukça hızlı bir şekilde gider, ancak bazıları tamamen ya da birkaç yıl sürebilir. Bazen yan etkiler, kemiğin uzun vadede kalbe, akciğerlere, böbreklere veya üreme organlarına zarar vermesi gibi, ömür boyu sürebilir. Bazı kemo türleri bazen yıllar sonra ortaya çıkabilen ikinci bir kanser gibi gecikmiş etkilere neden olabilir.
İnsanlar genellikle tedavilerinin ne kadar sürdüğü ya da sahip oldukları yan etkiler konusunda cesaretini kaybeder. Bu şekilde hissediyorsanız, kanser bakım ekibinizle konuşun. İlaç veya tedavi programınızı değiştirebilir. Ayrıca sahip olduğunuz ağrı ve rahatsızlığı azaltmanın yollarını önerebilirler.
Ortak yan etkiler nelerdir?
Çoğu insan kemoterapiden yan etkileri olup olmadığı konusunda endişelenir ve eğer öyleyse, nasıl olacaklar? Kemoterapinin neden olduğu daha yaygın yan etkilerden bazıları şunlardır :
- yorgunluk
- Saç kaybı
- Kolay morarma ve kanama
- enfeksiyon
- Anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayımı)
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah değişimleri
- Kabızlık
- İshal
- Ağız, dil ve boğaz gibi yıpranmalar ve boğaz sorunları
- Uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi sinir ve kas problemleri
- Kuru cilt ve renk değişimi gibi cilt ve tırnak değişiklikleri
- İdrar ve mesane değişiklikleri ve böbrek problemleri
- Ağırlık değişiklikleri
- Konsantrasyonu ve odaklamayı etkileyebilen kemo beyin
- Mood değişiklikleri
- Libido ve cinsel fonksiyon değişiklikleri
- Doğurganlık sorunları
Kemoterapi ilaç etkileşimleri ve yan etkileri
Kemoterapi ilaçlarını en iyi şekilde nasıl kullanacaklarına bakarken, doktorlar kemoterapi ilaçları ile reçetesiz ilaçlar, vitaminler ve takviyeler de dahil olmak üzere kişinin aldığı diğer ilaçlar arasındaki etkileşimlere bakmalıdır. Bu etkileşimler, yan etkileri daha da kötüleştirebilir ve kemo ilaçlarının ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir.
Reçetesiz ilaçlar, vitaminler, bitkisel veya diyet takviyeleri de dahil olmak üzere tüm ilaçları doktorunuza bildirmeniz önemlidir – sadece bunları gerektiği gibi alsanız bile.
Örneğin, trombositler kan pıhtılarına yardım eder ve kanamayı önler. Birçok kemo ilacı bir süreliğine trombosit sayısını azaltır. Aspirin veya diğer ilgili ilaçları almak da kan trombositlerini zayıflatabilir. Bu normal trombosit sayıları ile sağlıklı insanlar için bir sorun değildir. Ancak bir kişi kemikten düşük trombosit sayısına sahipse, bu kombinasyon onları ciddi bir kanama problemi riskine sokabilir.
Doktorunuz, kanser için tedavi görürken diğer ilaçları, vitaminleri ve besin takviyeleri kullanmanın güvenliği hakkında sizinle konuşabilir.
Vitaminler kemoterapi ilaçlarını nasıl etkiler?
Birçok insan genel sağlıklarını iyileştirmede aktif rol almak ister. Vücudunun doğal savunmasının kansere karşı savaşmasına yardım etmek ve kemoterapiden iyileşmelerini hızlandırmak istiyorlar.
Çoğu insan, vitaminleri sağlığın iyileştirilmesi için güvenli bir yol olarak düşündüğünden, kanseri olan birçok kişinin bir veya daha fazla vitamin yüksek doz alması şaşırtıcı değildir. Ancak bazı vitaminler kemoyu daha az etkili hale getirebilir.
A, E ve C gibi belirli vitaminler antioksidanlar olarak davranır. Bu, DNA’ya zarar veren iyonların (serbest radikaller) oluşumunu önleyebilecekleri anlamına gelir. Bu hasarın kansere neden olmasında önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Bazı kemoterapi ilaçları (radyasyon tedavilerinin yanı sıra) aynı tipteki serbest radikal iyonlarını üreterek çalışırlar. Bu iyonlar kanser hücrelerinin DNA’sına zarar verir, böylece hücreler çoğalmaz ve çoğalmaz. Bazı bilim adamları tedavi sırasında yüksek dozda antioksidan almanın kemo veya radyasyonun daha az etkili olabileceğini düşünmektedir.
Bu teoriyi tam olarak test etmek için az sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, vitaminlerin kemo üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi oluncaya kadar bu noktaları aklınızda bulundurun:
- Doktorunuz vitamin almanızı söylemediyse, almamak en iyisidir.
- Vitamin takviyesi almak isteyenler için basit bir multivitamin muhtemelen iyi olur, ancak her zaman önce doktorunuza danışın.
- Kanser tedavisi sırasında yüksek dozda antioksidan vitamin veya takviyeleri almaktan kaçınmak en güvenli yoldur. Doktorunuza tedaviden sonra bu tür vitaminler vermeye ne zaman başlanabileceğini sorun.
- Beslenme ile ilgili endişeleriniz varsa, dengeli beslenerek genellikle bol miktarda vitamin alabilirsiniz.
Kemoterapi yan etkilerini kanser tedavisi ekibinize ne zaman aramalı?
Kemoterapi alırken, muhtemelen her fiziksel değişim ve dengesizliği fark edeceksiniz. Hafifçe sahip olduğunuz herhangi bir fiziksel semptom almayın.
Bazı yan etkiler kısa ömürlü ve küçüktür, ancak diğerleri ciddi sorunların işareti olabilir. Yargıç olmamalısın. Saat, haftasonu ve tatil günleri de dahil olmak üzere ekibinizdeki herhangi bir kişiye nasıl ulaşacağınızı bildiğinizden emin olun.
Kemoterapi sırasında aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, kanser bakım ekibinizle temasa geçin:
- 100.5 ° F veya daha yüksek ateş (ağızdan alınır)
- Kanama veya açıklanamayan morarma
- Ağız veya boğazın şişmesi, şiddetli kaşıntı, yutma güçlüğü gibi döküntü veya alerjik reaksiyon
- Yoğun titreme
- Kemo enjeksiyon yerinde veya kateter bölgesinde ağrı veya ağrı
- Yoğun baş ağrıları da dahil olmak üzere sıra dışı ağrı
- Nefes darlığı veya nefes darlığı (İlk önce 911 no’lu nefes alma probleminiz varsa).
- Uzun süreli ishal veya kusma
- Kanlı dışkı veya idrarda kan