
Jeomorfoloji, en temel tanımıyla, dünyanın fiziksel özelliklerinin ve bu özelliklerin oluşturulduğu süreçlerin incelenmesidir. Jeomorfoloji, eski Yunanca “Ge”, “morphe” ve “Dünya”, “değişim” ve “çalışma” anlamına gelen “logolar” kelimelerinden gelmektedir.
Yeryüzünün Doğası
Planet Earth, güneş sisteminin gezegenlerinin geri kalanından farklıdır çünkü insan yerleşimi için uygun tek gezegen. Gezegen yoğun bir flora ve fauna dizisine ev sahipliği yapıyor. Milyonlarca yıl boyunca, Dünya, birçok değişime sahne oldu. Bu değişiklikler, belirli bitkilerin ve hayvanların yaşadığı gezegenin arazisini etkiledi ve bugün bir etkisi olmaya devam ediyor. Dünya’nın toprakları muazzam değişimler geçirdi. Arazi özellikleri milyonlarca yıllık fiziksel süreçlerle yaratıldı, yok edildi ve değiştirildi. Dünya’nın bugünkü alanı gelecekte değişmeye devam edecektir. Dünya dinamik bir yer ve Dünya’daki hiçbir şey durağan değil. Jeomorfoloji çalışmasının yapıldığı yer burası. Jeomorfoloji için kök kelimelerin “Dünya’nın değişimlerini incelemek” anlamına geldiğine uyuyor.
Jeomorfolojinin Rolü
Bir jeomorfolog Dünya’nın toprak formlarını inceler. Ayrıca, arazi formlarının sahip oldukları görünüme ve belirli arazi formlarının tarihinin neden araştırılacağına da bakacaklardır. Toprak formlarının tarihini incelerken, jeomorfologlar gelecekte meydana gelebilecek değişiklikleri tahmin edebilir. Jeomorfoloji fiziki coğrafyanın bir alt alanıdır. Dünyanın yüzeyindeki değişiklikleri anlamak için jeomorfologlar saha gözlemleri yapacaklar. Denemeler ve sayısal modelleme de yer alacaktır.
Jeomorfolojide Alanlar
Bir jeomorfoloğun çalıştığı spesifik alan konsantrasyona bağlıdır. Bir buzul jeomorfoloğu, buzulların ve buz tabakalarının belirli bir alanın arazi biçimlerini nasıl şekillendirdiğini inceleyecektir. Buzul jeomorfolojistlerinin üzerinde çalışacakları arazi şekilleri arasında eskerler, morainler, buzul gölleri ve circalar sayılabilir. Akarsu jeomorfologları nehirleri inceler ve nehirlerden gelen erozyonun etkisi arazide olacaktır. Akarsuların taşındığı çökeller, anakayayı kesecek ve çökeltiler oluşturarak mendereslerin şekillenmesinde rol oynayacak. Biyojeomorfoloji, bitkilerin, hayvanların ve diğer organizmaların belirli bir coğrafi alanın arazisini nasıl değiştirebileceğinin incelenmesidir. Biyojeomorfologlar genellikle kunduz barajlarını, ağaçların dikildiği yamaçları, bitkilerin toprak erozyonu üzerindeki etkilerini ve deniz organizmaları ile bunların kıyı yer şekilleri üzerindeki etkilerini inceler.
Dünyayı Değiştiren Süreçler
Jeomorfolojist, Dünya yüzeyini şekillendiren süreçleri inceler. Bunu daha iyi anlamak için, bu gezegenin süreçleri de anlaşılmalıdır.
Aeolian süreçleri rüzgarla erozyona işaret eder ve genellikle çöl arazi formlarını şekillendiren önemli bir faktördür. Yağışın seyrek olduğu bölgelerde rüzgar, arazinin şekillendirildiği ana kanaldır. Kemerler, oyuklar ve kum tepeleri, rüzgarla hava koşullarının şekillendirdiği tüm kara biçimleridir.
Akarsu süreçleri nehirlerden ayrışmayı içerir. Su, hava koşullarının önemli bir borusudur. Nehirler yıkılacak ve çökeltileri hareket ettirecek. Nehirler ayrıca çökeller biriktirir. Meanders ve oxbow gölleri, akarsu süreçleriyle şekillenen arazi özellikleri arasındadır. Araziden akan bir su yolu, bankalarını aşındırır, tortuları hareket ettirir, vadisini genişletir ve başka yerlerde siltler biriktirir. Yolu, bir menderenin nasıl oluştuğu erozyona bağlı olarak eğilir. Bir menderes ana su yolundan kesildiğinde, genellikle silt tortuları sonucu, bir oxbow gölü oluşur. Nehirler vadiler üretmekten sorumludur. Nehir vadileri genellikle V şeklindedir.
Dünya’yı etkileyen diğer süreçler arasında biyolojik süreçler, buzul süreçleri ve yer çekimi vardır.