İnsanların Normal Vücut Sıcaklığı Nedir?

İnsanların Normal Vücut Sıcaklığı Nedir?

Bir insan vücudunun normal sıcaklığı, ayrıca, euthermi veya normotermi olarak da anılır, tipik olarak, 97.7 ila 99.5 ° F veya 36.5 ila 37.5 ° C aralığındadır.

Normal Vücut Sıcaklığını Korumak Gerekir?

Bizi canlı ve aktif tutan biyokimyasal reaksiyonlar, yalnızca vücudumuzdaki optimum sıcaklıklarda meydana gelir. Vücut sıcaklığımızın hem alt hem de üst tarafta belirli bir eşik sınırını geçmesi durumunda, bu tür reaksiyonlar için gerekli olan enzimler ve diğer proteinler de etkisiz hale getirilir. Böylece vücudumuz sıcaklığı belli bir sınırda tutmaya programlanmıştır.

İnsan Vücudu Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?

Bir medikal termometre insan vücut sıcaklığını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Termometre, vücuttaki ağız, rektum, kulak, vajina, mesane, kolun altında ve alnındaki temporal arterin üst kısmındaki sıcaklık bölümlerini okumak için kullanılabilir. Bununla birlikte, vücudun bu farklı kısımlarında ölçülen sıcaklıklar birbirinden biraz farklıdır.


Oral sıcaklıklar, rektumda ölçüldüğünden genellikle 0.4 ° C daha düşüktür. Oral sıcaklıklar ayrıca içme, sigara içme, ağız solunumu, yeme vb.

Cildin temel vücut sıcaklığını düzenlemek için cildi kullandığı için deri bazlı sıcaklıklar doğada daha değişkendir. Böylece, koltuk altından, kulaklardan veya diğer alanlardan alınan sıcaklık ölçümleri, vücudun çekirdek sıcaklığı ile zayıf korelasyon gösterir. Giysi tipi ve hava gibi dış faktörler de cilt sıcaklıklarını etkiler.

İnsan Vücudu Sıcaklığını Hangi Faktörlere Etkiliyor?

Normal insan vücudu sıcaklığı gün boyunca biraz değişir, ancak potansiyel olarak olumsuz klinik bulgulara sahip olması için yeterince değişirse normal aralığın dışında kabul edilir.

Vücut sıcaklığı, bireyler arasında yaşam tarzı, çevre ve fizyolojideki farklılıklar nedeniyle bireyler arasında değişir. Bir insan için normal insan vücudu sıcaklığı, gün boyunca değişmekle kalmaz, aynı zamanda zaman sabit olarak alındığında bir günden diğerine değişir. Sağlıklı bir insan için, sabahın erken saatlerinde vücut ısısı genellikle sabahın erken saatlerinde (en düşük saat 4 civarında) ve öğleden sonra ve akşam saatlerinde (en fazla 4:00 – 18:00 arası) daha düşüktür. gün. Ancak, bu kişinin gün boyunca aktif olduğunu ve gece boyunca uyuduğu varsayılmaktadır. Sıcaklıktaki fark, bir günde en yüksek ve en düşük noktalar arasında yaklaşık 0,5 ° C’dir. Uyku yoksunluğu veya uzun süre uyumak da vücut sıcaklığını etkiler.


Cinsiyete Göre Varyasyon

İnsanlar için normal vücut sıcaklığı da cinsiyete göre değişir. Kadınlarda vücut ısısı, hormonal dalgalanmalara bağlı olarak adet döngüsünün farklı evrelerinde değişiklik gösterir ve yumurtlamadan sonra keskin bir şekilde artar ve doğurganlık bilincinde yardımcı olur.

Sezon Tarafından Varyasyon

Mevsimlik ve iklimsel değişimler normal insan vücut ısısını da etkiler.


Yaşla Varyasyon

Yaşla birlikte, insanlar için normal vücut ısısı düşme eğilimindedir. Yaşlıların vücut ısısını düzenleyen daha düşük bir yeteneği vardır, bu da vücut ısısı değişikliklerinden kaynaklanan hastalıklara karşı duyarlılıklarını arttırır.

Faaliyetlere Göre Değişim, Yeme, İçme, Kıyafet vb.

Egzersiz vücut ısısını yükseltir ve sıcak içecekler tüketir veya sıcak yiyecek tüketir. Sigara içmek ayrıca vücudun ağız sıcaklığını değiştirir. Yüksek kalorili yiyeceklerin veya içeceklerin tüketimi normal vücut ısısını artırır. Ekstra giysi veya sıcak giysiler giymek de vücut sıcaklığını artırır.

Vücut Sıcaklığı Normal Aralıktan Daha Yüksek Veya Daha Düşük Ne Olursa Ne Olur?


Bir insanın vücut ısısı normal sınırı geçtiğinde ve 104 ° F veya 40 ° C’nin üzerinde veya üstünde olduğunda, anında dikkat isteyen hayati tehlike oluşturan bir durum oluşturur. Durum hipertermi denir. Ateş, hipotalamusun ayar noktasındaki değişime bağlı olarak vücut ısısı arttığında ortaya çıkar. Vücudun çekirdek sıcaklığı yaklaşık 1.8 ila 3.6 ° F veya 1 ila 2 ° C azaldığında, duruma hipotermi denir. Aşırı soğuk ortamlara maruz kalma nedeniyle hipotermik bir durum elde edilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here