
İmplant diş tedavi eksikliklerinde veya birden fazla diş kayıplarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. İmplant diş özellikle çenenin arka kısmında bulunan parçalayıcı ve öğütücü diş kayıplarında son derece başarılı tedavilerden biridir. Bu bölgelerde özellikle fazla olan diş kayıpları hareketli protezlerle tam bir alternatif tedavi sağlamaktadır. Total protez kullanmak herkesin hoşuna giden bir durum değildir. Genellikle insanlar total protez kullanmaktan kaçınırlar. Ancak İmplant tedavisi ile takılıp çıkartılabilen protezler son derece sağlıklı bir diş tedavisi sağlamaktadır. implant damak protezi uygulaması ağızdan çıkma derdi olmadan son derece rahat kendi dişleriniz gibi kullanma şansı sağlayan bir tedavidir.
İmplant Tedavide Çene Kemiğinin Önemi
İmplant tedavide en önemli durum çene kemiğinin implant tedaviye uygun olmasıdır. Çene kemiğinde erime daha çok menopoz döneminde oluşmaktadır. Çene kemiğinin erimesi durumunda implant tedaviler genellikle başarısız olur. Yapılan implant ile çene kemiğinin uyumu kesinlikle şarttır. İmplant diş tedavisinde iyi bir hekim tarafından ayrıntılı muayene edilerek İmplant tedavisi yapılıp yapılmayacağı veya yapılmasında herhangi bir sorun olup olmayacağına karar vermesi gerekir. Bu ayrıntılı muayene implant tedavisinin sürekliliğini sağlamaktadır. Çene kemiğine yerleştirilen implant vidaları çene ile tam bir uyum içinde ve dokuyla kaynaşmış olması gerekir. İmplant tedavisinin diğer diş tedavilerinden biraz daha uzun sürmesinin sebebi de budur. Üst çenede yeteri kadar sağlam kemiğin bulunması şarttır. Birçok kişi implant tedavisini tercih etmesine rağmen çene kemiği uyumsuzluğu yüzünden bu tedavi uygulanamamaktadır. Çene kemiğinin İmplant tedavisine uyumlu olmaması durumunda hekimler sinüs tabanını yükselterek implant koşullarını oluşturmaktadır. Bunun için birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır.
Çene Kemiğinde Erime olan Hastalarda İmplant Tedavisi
İmplant diş tedavisi teknolojisiyle birlikte son derece büyük gelişmelere imza atmıştır. Önceleri daha geç ve daha zahmetli olan İmplant tedavisi artık günümüzde çok kısa sürede yapılmaktadır. Başlangıçta 2 3 ay süren implant tedavileri bir günde takılabilir duruma gelmiştir. İmplant tedavisinde öncelikle bir radyolojik tetkik yapılarak çene kemiğinin durumu, erime olup olmadığı tespit edilir. Bu radyolojik tetkikten sonra çene kemiğine ne tür bir greft uygulanacağına karar verilir. Özellikle kadınlarda yaşa bağlı olarak üst ve arka çenelerde kemik erimesi görülmektedir. Artık günümüzde maksimum 4 adet implant kemik içine yerleştirilebilmektedir. İmplant diş tedavisinin doğru yapılması iyi bir diş hekimi ile mümkün olmaktadır.
Kemik Erimesi Olan Hastalarda İmplant Tedavisi
Bazı hastalarda diş eti kayıpları ve ileri derecede kemik erimesi maalesef bulunmaktadır. Bu durumda olan hastalara implant yapmak biraz daha farklı bir uygulama ve teknik gerektirmektedir. Başlangıçta yine bir muayene ve radyolojik tetkiklerle çene kemiğinin yapısı, durumu teşhis edilir. Bazı hastalarda ise diş eti çekilmesi görülür. Bu durum kişiye göre değişmektedir. Bazıları daha İleri derecededir, bazıları daha orta düzeydedir. Böyle bir tedavi genellikle uzman Diş Hekimleri tarafından ekip halinde yapılmaktadır. Diş eti çekilmelerinde, öncelikle diş dokusu üzerinde var olan deformasyonun giderilmesi sağlanmaktadır. Gerekirse cerrahi müdahale yapılarak diş eti dokusu oluşturulmaktadır. Yani İmplant tedavisinde implant vidalarının çene kemiğine vidalanması tedavinin en son aşamasıdır. Ondan önce çene kemiğinin implant tedavisine uygun hale getirilmesi mutlaka gereklidir. İmplant diş İstanbul diş kliniklerinin büyük bir kısmında yapılmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Olan Hastalarda İmplant Tedavisi
Diş eti çekilmesi bulunan hastalarda diş eti tedavisi uygulanmaktadır. Bunu Uzman Diş Hekimleri yapmaktadır. Diş eti çekilmelerinde diş eti üzerinde bir hasar ve deformasyon bulunur. Bu deformasyon ilaçla da tedavi edilebildiği gibi, ancak ileri derecede dişeti çekilmelerinin olduğu durumlarda diş eti küretajı yapılması gerekebilir Diş eti küretajı diş hekimlerinde cerrahi bir yöntemdir. Bunun için diş etine cerrahi müdahale yapılır, ileri derecede enfeksiyon olan diş etlerine küretaj uygulanır. Bu enfeksiyonun temizlenmesinin ardından cerrahi iyileşme sağlandıktan sonra İmplant tedavisi uygulanır.