
Hücrenin bölünme olayı bütün canlılar için gerçekleşmesi ortak olan bir olaydır. Hücre belli bir büyüklüğe geldiği zaman ve alınan emir doğrultusunda hücre bölünme işlemini gerçekleştirir. Günlük yaşamda olan tırnakların uzaması, yaralarımızın iyileşmesi, tek hücreler canlıların bölünme işlemi ve üreme hücrelerinin çoğalması gibi birçok olayda hücre bölünmesi gerçekleşmektedir. Hücrenin bölünmesi tek hücreli canlılarda birey sayısının artmasına neden olurken, çok hücreleri canlı sınıflarında onarma, büyüme, gelişme ve üreme hücrelerini oluşumu işleminde kullanılmaktadır. Peki hücreler neden bölünür? Bu sorunun yanıtı maddeler halinde ve açıklayarak verelim.
1-) Canlıda büyüme olayı arttıkça hücre için denetim zayıflar.
Hücrenin beyni ve yönetim merkezi olan çekirdek hücre büyüdüğü için sitoplazma içerisindeki organellerle iletişimde zorlanır. Hücre büyüdükçe hücre içi koordinasyon faliyetleri gerçekleştirmek oldukça zorlaşır. Organeller görevlerini yerine getirmekte zorlanır. Organeller birbirleriyle kurdukları ilişkilerin kontrolünde zorlanır. Hücre içerisinde gerçekleşen madde alış-verişi işin içinden çıkılmaz bir hal almaya başlar ve hücre kendini küçülterek bölme ihtiyacı duyar.
2-) Hücrenin büyümesi durumunda hücre zarı sitoplazma kadar hızlı büyüyemediği için hücre için alınan madde alış-verişi zorlaşır.
Hücreler zarlarından madde alış verişini gerçekleştirebilmek için hücre içi ve hücre dışı madde miktarının dengede olması gerekmektedir. Sitoplazma hücre zarına oranla daha hızlı büyükdüğü için sitoplazma büyüdükçe hücre zarı onun hızına yetişemeyeceği için madde alış verişinde sorun çıkar. Hüre bu sorunu bölünme işlemi yaparak gidermektedir.
3-) Belirli bir büyüklüğe ulaşmış hücre yüzey-hacim dengesini sağlamakta zorluk yaşar.
Bunu en güzel bir balon şişirme olayı açıklar. Bir balonu şişirdikçe iç hacim artar ama artan bu hacimi kaldırmayan zar belli bir süre sonra patlar. Hücre bu olayı önlemek için bölünem ihtiyacı duyar.
4-) Çevresel etmenler ve hormonlar bölünmeye neden olur.
Dışarıdan alınan bir darbe yada benzeri bir yaralanma olayında hücre zarar gördüğü için bölünme işlemi yaparak kendini onarır. Hormonların bölünmedeki etkisi ise bir örnek ile açıklanabilir. Örnek olarak büyüme hormonu ve diğer hormonlar hücreye uyarı vererek bölünme sağlar.
Hücre ile ilgili diğer merak edilen sorular ve konular sitemiz içerisinde yer alan diğer yazılarımızda mevcuttur.
Hücreler çok değerli. bu konuyu bilen biyolojiyi yalayıp yutabiliyor
boş yapmaaaa
tm
aman ya kolay konu falan derdimde 😀
bizi çok yoruyorlar