Hücre Nedir?

Hücre nedir?

Hücreler, tüm canlıların temel yapı taşlarıdır. İnsan vücudu trilyonlarca hücreden oluşur. Vücut için yapı sağlar, besinleri gıdalardan alır, bu besinleri enerjiye dönüştürür ve özel işlevleri yerine getirirler. Hücreler aynı zamanda vücudun kalıtsal materyalini içerir ve kendilerinin kopyalarını çıkarabilirler.

Hücreler, her biri farklı bir işleve sahip birçok parçaya sahiptir. Bu organellerin bazıları, hücre içinde belirli görevleri yerine getiren özel yapılardır. İnsan hücreleri, alfabetik sırayla sıralanmış aşağıdaki önemli kısımları içerir:

Sitoplazma

Hücreler içinde sitoplazma jöle benzeri bir sıvıdan (sitosol olarak adlandırılır) ve çekirdeği kuşatan diğer yapılardan oluşur.

Hücre iskeleti


Hücre iskeleti, hücrenin yapısal çerçevesini oluşturan uzun liflerin bir ağıdır. Hücre iskeletinin hücre şekli belirleme, hücre bölünmesine katılma ve hücrelerin hareket etmesine izin verilmesi de dahil olmak üzere birçok kritik işlev vardır. Ayrıca, organeller ve hücrelerdeki diğer maddelerin hareketini yönlendiren bir iz benzeri sistem sağlar.

Endoplazmik retikulum (ER)

Bu organel, hücre tarafından yaratılan moleküllerin işlemesine yardımcı olur. endoplazmik retikulum aynı zamanda bu molekülleri hücrenin içindeki veya dışındaki belirli hedeflerine de ulaştırır.

Golgi aygıtı

Golgi aygıtı endoplazmik retikül yoluyla işlenmiş molekülleri, hücrenin dışına taşınacak şekilde paketler.

Lizozomlar ve peroksizomlar

Bu organellerihücrenin geri dönüşüm merkezi. Hücreyi istila eden yabancı bakterileri sindirirler, toksik maddelerin hücresinden kurtulurlar ve yıpranmış hücre bileşenlerini geri dönüştürürler.

Mitokondri


Mitokondrienerjiyi gıdanın hücrenin kullanabileceği bir biçime dönüştüren karmaşık organel hücrelerdir. Çekirdekteki DNA’dan ayrı kendi genetik materyalleri vardır ve kendilerinin kopyalarını çıkarabilirler.

Çekirdek

çekirdekbüyümek, olgunlaşmak, bölmek ya da ölmek için hücrenin yol tarifini gönderirken hücrenin komuta merkezi görevini görür. Ayrıca, hücrenin kalıtsal malzemesi DNA (deoksiribonükleik asit) barındırıyor. Çekirdek, DNA’yı koruyan ve çekirdeği hücrenin geri kalanından ayıran, nükleer zarf adı verilen bir zar tarafından çevrelenmiştir.

Hücre zarı

plazma membranıhücrenin dış astarıdır. Hücrenin çevresinden ayrılır ve malzemelerin hücrenin içine girip çıkmasını sağlar.

Ribozomlar

Ribozomlarprotein üretmek için hücrenin genetik talimatını işleyen organellerdir. Bu organeller sitoplazmada serbestçe yüzebilir veya endoplazmik retikuluma bağlanabilir (yukarıya bakın).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here