Heterotrof Canlılar

Heterotrof canlılar nelerdir? Besin çeşidine göre hetrotrof canlılar kaça ayrılır? Herbivor canlılar? Karnivor canlılar? Omnivor canlılar? Heterotrof beslenme çeşitleri nelerdir? Heterotrof canlılar hakkında tüm bilgiler yazımız içerisinde yer almaktadır.

HETEROTROF CANLILAR
Heterotrof canlılar ototrof canlıların aksine besinleri ölü yada canlı olan olan organizmaların biyokütlelerinden sağlarlar. Hayvanlar alemi ve funguslar (mantarlar) ile bakteri türleri hetetrof beslenen canlılar grubuna dahildir. Ototrof canlılar gibi heterotrof beslenen canlılarda farklı gruplara ayrılır. Heterotrof canlılar besin çeşidine göre üç gruba ayrılır. Bunlar;
Herbivor Canlılar: Herbivor canlılara bitkilerle beslendikleri için otçullar denilmektedir. Örnek: geviş getiren memeliler ve bazı böcekler…

Karnivor Canlılar :Karnivor canlılara et ile beslendikleri için etçillerde denilmektedir. Örnek: Aslan, kaplan ve bazı deniz hayvanları…

Omnivor Canlılar :Omnivorlar hem bitki hemde et ile beslenen canlılardır. Örnek İnsan, ayı, domuz…

Heterotrof canlılar besin çeşidine göre üçe ayrıldığı gibi heterotrof beslenmede üç çeşide ayrılmaktadır. 


Heterotrof Beslenme Çeşitleri

Holozoik beslenme : Organik besin maddelerini katı bir şekilde alan veya başka bir canlıyı bir bütün olarak yutup sindirerek beslenen canlılara holozoik denilmektedir.

Saprozoik Beslenme : Erimiş haldeki organik maddeleri hücre zarından direk olarak geçirerek beslenen canlılara saprozoik denilmektedir.

Parazitik beslenme : başka bir canlı üzerinde parazit olarak beslenen canlı türlerine parazitik canlılar denir. bu tür beslenen canlılara ise parazitik beslenen canlılar denilmektedir. Parazitik canlı sıvı olrak emebildikleri gibi katı olan besinleride sindirebilirler. Bu gruba en güzel örnek ise virüslerdir.
 

Otorof ve heterotrof canlıların beslenme şekillerine ulaşmak için tıklayınız…


Yeni biyoloji sitesi içerisinde biyoloji bilimi hakkında ve biyoloji konuları hakkında her türlü detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here