
Hematopoez, kan ve kan plazmasının tüm hücresel bileşenlerinin üretilmesidir. Kemik iliği, karaciğer ve dalak gibi organları ve dokuları içeren hematopoietik sistem içerisinde gerçekleşir.
Basitçe, hematopoez, vücudun kan hücrelerini ürettiği süreçtir . Doğum öncesi embriyo gelişiminin başlarında başlar ve bir bireyin yaşamı boyunca devam eder.
Bu yazımızda;
- Hematopoez nedir?
- Hematopoez nerede oluşur?
- Hematopoez türleri nedir?
- Hematopoez ve sağlık başlıklarını ele alacağız…
Hematopoez Nedir?
Kan, 10’dan fazla farklı hücre tipinden oluşur. Bu hücre tiplerinin her biri üç geniş kategoriden birine girer:
1. Kırmızı kan hücreleri (eritrositler) : Bu vücut boyunca oksijen ve hemoglobin taşır.
2. Beyaz kan hücreleri (lökositler) : Bağışıklık sistemini destekler. Birkaç farklı beyaz kan hücresi türü vardır:
Lenfositler : Bazı virüsler ve tümörlerle savaşmaya yardımcı olan T hücreleri ve B hücreleri dahil.
Nötrofiller : Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Eozinofiller : Bunlar iltihaplanma tepkisinde rol oynar ve bazı parazitlerle savaşmaya yardımcı olur.
Bazofiller : Bunlar iltihaplanma tepkisi için gereken histaminleri serbest bırakırlar .
Makrofajlar : Bunlar, bakterileri de içeren enkazları sindirir ve sindirir.
3. Trombositler (trombositler) : Bunlar kan pıhtına yardım eder.
Mevcut araştırmalar, monofiletik teori adı verilen bir hematopoez teorisini desteklemektedir . Bu teori, bir tür kök hücrenin her tür kan hücresi ürettiğini söylüyor.
Hematopoez nerede oluşur?
Hematopoez, birçok yerde meydana gelir; Peki bunlar nelerdir?
Embriyoda hematopoietiler
Bazen ilkel hematopoez adı verilen embriyoda hematopoez , yalnızca gelişmekte olan organları oksijen sağlayabilen kırmızı kan hücreleri üretir. Gelişme aşamasında, plasenta tamamen gelişene kadar embriyonun beslenmesini sağlayan yolk kesesi, hematopoezi kontrol eder.
Embriyo gelişmeye devam ederken, hematopoez işlemi karaciğere, dalağa ve kemik iliğine taşınır ve diğer kan hücrelerinin üretimine başlar.
Yetişkinlerde, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin hematopoezi, öncelikle kemik iliğinde oluşur. Bebekler ve çocuklar, dalak ve karaciğerde de sürebilir.
Lenf sistemi, özellikle dalak, lenf düğümleri ve timus, lenfositler olarak adlandırılan bir çeşit beyaz kan hücresi üretir. Karaciğer, dalak, lenf bezleri ve bazı diğer organlarda bulunan dokular, monosit adı verilen başka bir beyaz kan hücresi türü üretir.
Hematopoezin süreci
Hematopoez oranı vücudun ihtiyaçlarına bağlıdır. Vücut, eski kan hücrelerini değiştirmek için sürekli yeni kan hücreleri üretir. Vücuttaki kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 1’i her gün değiştirilmelidir.
Beyaz kan hücreleri en kısa ömürlüdür, bazen birkaç saat ila birkaç gün hayatta kalırken, alyuvarlar 120 gün kadar sürebilir.
Hematopoez işlemi, tanımlanmamış bir kök hücre ile başlar. Bu kök hücre çoğalır ve bu yeni hücrelerin bir kısmı öncü hücrelere dönüşür. Bunlar, belirli bir kan hücresi türü olmaya adanmış ancak henüz tam gelişmiş olmayan hücrelerdir. Bununla birlikte, bu olgunlaşmamış hücreler kısa sürede bölünür ve kırmızı ve beyaz kan hücreleri veya trombositler gibi kan bileşenlerine dönüşür.
Araştırmacılar hematopoezin temellerini anlamakla birlikte, hematopoezide rol oynayan kök hücrelerin nasıl oluştuğu konusunda halen devam eden bir bilimsel tartışma vardır.
Hematopoez türleri nedir?
Her kan hücresi, biraz farklı bir hematopoetik yol izlemektedir. Hepsi kök hücreler olarak çok noktalı hematopoietik kök hücreler (HSC) olarak başlar. Oradan, hematopoez iki farklı yol izliyor.
Trilineage hematopoiesis üç tip kan hücresi üretimini ifade eder: trombosit, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücreleri. Bu hücrelerin her biri, HSC’nin ortak miyeloid progenitörler (CMP) olarak adlandırılan hücrelere dönüşümü ile başlar.
Bundan sonra süreç biraz değişir. Sürecin her aşamasında, öncü hücreler daha organize hale gelir:
Kırmızı kan hücreleri ve trombositler
Kırmızı kan hücreleri : CMP hücreleri nihayet eritrositler olarak da bilinen alyuvarlara dönüşmeden beş kez değişirler.
Trombositler : CMP hücreleri trombosit olmadan önce üç farklı hücre türüne dönüşür.
Beyaz kan hücreleri
Hematopoez sırasında her biri ayrı bir yolu takip eden çeşitli beyaz kan hücreleri türleri vardır. Tüm beyaz kan hücreleri başlangıçta CMP hücrelerinden myeoblastlara dönüşür. Bundan sonra süreç şöyle:
Bir nötrofil, eozinofil veya bazofil olmadan önce, bir myeoblast gelişimin dört aşamasından geçmektedir.
Bir makrofaj haline gelmek için, bir myeoblast üç kere daha dönüşmelidir.
Hematopoezin ikinci bir yolu T ve B hücreleri üretir.
T hücreleri ve B hücreleri
Lenfositler üretmek için, MHC’ler lenfoblastlar haline gelen ortak lenfoid progenitörler olarak adlandırılan hücrelere dönüşürler. Lenfoblastlar enfeksiyona karşı savaşan T hücrelerine ve B hücrelerine ayrılırlar. Bazı B hücreleri, enfeksiyona maruz kaldıktan sonra plazma hücrelerine ayrılır.
Hematopoez ve Sağlık
Bazı kan hastalıkları , hematopoez oluştuğunda bile kandaki sağlıklı kan hücrelerini etkileyebilir. Örneğin, kanser gibi beyaz kan hücrelerinin lösemi ve lenfoma kan beyaz kan hücrelerinin sayısının değiştirebilir. Kemik iliği gibi kan hücreleri üreten hematopoietik doku tümörleri kan hücresi sayımlarını etkileyebilir.
Yaşlanma süreci, kemik iliğinde bulunan yağ miktarını artırabilir . Yağdaki bu artış kemik iliğinin kan hücreleri üretmesini zorlaştırabilir. Vücut bir hastalıktan dolayı ek kan hücrelerine ihtiyaç duyarsa, kemik iliği bu talebin üzerinde kalamaz. Bu , alyuvarlardan hemoglobin bulunmadığında ortaya çıkan anemi oluşturabilir.
Hematopoez çok sayıda hücre üreten sabit bir süreçtir. Tahminler değişir ve kesin hücre sayısı bireysel ihtiyaçlara bağlıdır. Ama tipik bir günde , vücut 200 milyar kırmızı kan hücrelerini, 10 milyon beyaz kan hücrelerini ve 400 milyar trombosit üretebilir.