
Halofit, karada ve çevresinde tuz içeriği yüksek olan sularda yaşayabilen bir bitki türüdür. Bu bitkiler tüm yaşam döngülerini yüksek tuzlu ortamlarda geçirebilirler. En yaygın olarak, halofitler okyanus kıyıları boyunca büyüyen bulunur, ancak bataklıklarda, bataklıklarda ve çöl koşullarında da gelişebilir. Bazı halofitler fakültatif olarak bilinir, bu da salin ile veya salin olmadan hayatta kalabildikleri anlamına gelir. Zorunlu halofitler olarak bilinen diğer halofitler, sadece yüksek tuz konsantrasyonlarına sahip habitatlarda hayatta kalabilirler. Araştırmacılar, bitki türlerinin sadece% 2’sinin halofitler olarak kabul edildiğini tahmin etmektedir.
Tuza Uyarlama
Halojen bitkiler, hoşgörü, direnç ve kaçınma da dahil olmak üzere bir dizi adaptasyon metodunu kullanarak yüksek tuz koşullarında gelişirler.
Tuz toleransı, bir bitkinin hücresel işlevi, tatlı su koşullarında çalışacağı için yüksek tuz konsantrasyonlarıyla aynı şekilde çalıştığı zaman meydana gelir.
Tuz direnci, bitkilerin kendi hücrelerinde tuz seviyelerine izin verdiğinde ve bitkiler tuzları filtreleyip ortadan kaldırabildiğinde ortaya çıkar. Halofitler, tuzun hücresel seviyede birikmesine izin verdiğinde, bunlar tuz akümülatörleri olarak bilinir.
Tuzdan kaçınma iki yoldan biriyle gerçekleşir. Bitkiler, köklerinin tuz konsantrasyonunun çok daha düşük olduğu, ya da yılın belirli mevsimlerinde üreme ve büyümeyi önlediği daha derin toprak seviyelerine kadar yetiştirerek tuzdan kaçınabilirler. Örneğin, tuz önleyici halofitlerdeki çimlenme, sadece tuz içeriği seyreltildiğinde, sadece yağmurlu mevsimde gerçekleşebilir. Bu bitkilere bazen tuz hariç tutucular olarak değinilmektedir.
Halofit Çeşitleri
Halofitler üç kategoriden birini işgal ederler: sucul-hale, terrestro-haline ve aero-hale.
Suda yaşayan bitkiler, neredeyse tamamen tuzlu suya batmış olan bitkilerdir. Bazı durumlarda, sadece kök sistemi ve bitkinin küçük bir kısmı su altındadır. Bu sucul bitkiler, ortaya çıkan halofitler olarak bilinir.
Terrestro-olan bitkiler, yüksek tuzlu içerikli toprakta yetişen bitkilerdir. Bu durumda, bitki ve tuz arasındaki temas sadece kök ve toprakta meydana gelir. Bataklıklarda bulunanlar haricinde, bu bitkiler kurak ortamlarda bulunurlar. Kuru arazide bulunan toprak-tür bitkileri, ksero-halofitler olarak bilinir.
Aero-in bitkileri, havada hareket eden tuzlu su damlacıkları yoluyla tuzla temasa geçer. Bu tuzlu su damlacıkları tipik olarak kıyı bölgelerinde bulunur, okyanus dalgaları kıyıya çarparak tuzlu su spreyleri oluşturur ve sis koşulları kıyı bölgelerinde tuzlu su taşır. Bununla birlikte, bazı durumlarda çöl benzeri alanlarda toz üfleme, yakındaki tesislerde biriken tuz taşır.
Fakültatif Halofitler
Bazı halofitler, hem tuzlu hem de salin olmayan ortamlarda hayatta kalabilirler. Fakültatif halofitlerin bazı örnekleri aşağıdaki ailelere ait bitkileri içerir: Cyperaceae, Juncaceae ve Gramineae.
Cyperaceae ailesi, çoğunluğu Güney Amerika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde bulunan 5.000’den fazla türden oluşmaktadır. Bir Cyperaceae bitkisinin en iyi bilinen örneklerinden biri papirüs sazdır. Papirüs sazması bataklık benzeri habitatlarda ve Afrika’nın her yerinde, özellikle Akdeniz bölgelerinde ve Madagaskar’da göl kıyılarında yetişir. Bu bitki Eski Mısırlılar tarafından şimdiye kadar kullanılan ilk kağıt türlerinden birini oluşturmak için kullanıldı.
Juncaceae ailesi, çoğu Juncus cinsine ait yaklaşık 464 türden oluşur. Bu bitkiler yavaş büyüyen olarak karakterize edilir ve tipik olarak ya bir tür saz ya da çim olarak kabul edilir. Tarih boyunca, birçok Juncaceae bitkisi paspas veya ev yalıtımı yapmak için kullanılmıştır. Juncus effusus , örneğin, Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunur. Ortak acele olarak da bilinen bu bitki, sulak alanlarda, bataklıklar, moors ve nehir kıyısı alanlarında yetişir. Akarsular ve hendekler boyunca da bulunabilir.
Gramineae ailesi, çoğu çiçek açan ot sayılan yaklaşık 12.000 türden oluşur. Bu fakültatif halofitler en önemli tarımsal bitkilerden biridir ve pirinç, buğday, arpa, bambu, darı ve mısır gibi ürünleri içerir.
Halofitleri Zorunlu
Zorunlu halofitler hayatta kalmak için yüksek bir salin konsantrasyonuna ihtiyaç duyan bitki türleridir. Bunun bir örneği, Amaranthaceae familyasına ait olan bitkilerin Salicornia cinsidir. Bu halofit bitkileri sulu meyveler olarak kabul edilir ve genellikle Amerika, Avrupa ve Asya’nın güney bölgeleri boyunca kıyı plajları, tuz bataklıkları ve mangrovlar boyunca yetişir.
Glasswort Salicornia bitkisinin özel bir örneğidir. Bu tür, İngiltere’deki okyanus kıyılarının yüksek tuzlu ortamlarında bulunur. İsmi, bir zamanlar cam külünün kül ve hatta sabun yapımında vazgeçilmez bir unsur olduğu gerçeğini ifade eder. Yüksek tuz içeriği nedeniyle, kül bazen alkali olarak bilinen sodyum karbonat oluşturur.
Tuz Direnci veya Tuz Akümülatörleri
Tuz biriken halofitler diğer bitki türlerinden ayrı bir hücresel işleve sahiptir. Tuza dayanıklı bitkiler, tuz bezleri olarak bilinen özel bir hücre geliştirdiler. Bu tuz bezleri, bitki sistemi içinde bulunan fazladan tuz depolayabilir ve bitki yapraklarının yüzeyine yakın yerlerde bulunur. Tuz bezi kapasite ile doldurulduğunda, bez açılır ve bitki tuzunun dış kısmına ekstra tuz salar. Bu işlem bitkinin dışına ince bir tuz tabakası bırakır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sonuçta bitkinin ölmesine neden olan tuz bezi kırılmaz.
Tuz Kaçınma veya Tuz Hariç Tutma
Bazı halofitler, üreme döngüsünü uyarlayarak yüksek salin koşullarına maruz kalmalarını düzenler. Diğer tuz porsiyonları yaprak dökümü olarak da bilinen yaprak dökümü uygular. Bu reaksiyon, tuz içeriğinin, yaprağın ana sapa bağlandığı küçük gövdede birikmeye zorlanması nedeniyle oluşur. Maksimum tuza ulaşıldığında, yaprak ve gövdesi bitkiden ayrılır.
Diğer tuz hariç tutucular, tuzun bitki tarafından emilmesini önleyen özel kök sistemleri geliştirmiştir. Ek olarak, bazı kökler, hücrenin iç kısmının balmumu benzeri bir maddede kaplandığı özel bir hücresel yapıya sahiptir. Bu madde hücrelerin salini emmesini önler. Bazı tuz önleyici halofitlerdeki bir başka adaptasyon, köklerin aslında bitkiden tuz çıkarması ve onu çevreleyen toprağa bırakmasıdır.