Gürültü Kirliliği Nedir?

Gürültü kirliliği, insanlar veya diğer hayvanlar için tehlikeli olan gürültü oluşumudur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 70dB’nin altındaki ses seviyelerinin zararlı olmadığını belirtmektedir; 8 saatten fazla 85dB’den fazla gürültü seviyelerine maruz kalmak, canlı organizmalar için tehlikeli olabilir. Dünyadaki en dış mekan gürültüsü öncelikle makine ve ulaşım sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Uygunsuz şehir planlaması da gürültü kirliliğine neden olabilir. Kentsel bir ortamda gürültü ile ilgili problemler, eski Roma kadar eskiden var olmuştur. Bazı gürültü seviyeleri kardiyovasküler problemlere katkıda bulunabilir ve insanlarda koroner hastalıkların görülme sıklığını artırabilir. Benzer şekilde, hayvanlarda av veya avcı kaçınma ve saptama yoluyla ölümlere sebep olabilir.

Gürültü Kirliliği Kaynakları

  • Bugünün toplumunda, gürültü kirliliği aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelmektedir:
  • Havaalanları – iniş ve kalkış uçakları.
  • Fanlar, değirmenler ve jeneratörler gibi endüstriyel bir ses.
  • Havai fişek, havai fişek ve hoparlörler gibi sosyal etkinlikler.
  • Patlama ve silah sesi gibi çatışmalar ortaya çıktı.
  • Arabalardan, otobüslerden, yayalardan ve ambulanslardan gelen trafik sesi.
  • İnşaat, ağır makinelerde çalışma ve sondaj sesleri.
  • Ev, elektrikli süpürgelerden, çamaşır makinelerinden, bulaşık makinelerinden ve çim biçme makinelerinden geliyor.

İnsanlar Üzerindeki Etkileri

  • Gürültü kirliliği, insanlarda potansiyel olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ortak durumlardan bazıları şunlardır:
  • İşitme kaybı – bu, gürültü seviyesi 140dB’ye ulaşırsa ve çocuklara 120dB’ye ulaşırsa erişkinlerde olabilir.
  • Uzun süre yüksek kan seviyelerinin neden olduğu hipertansiyon.
  • Gürültü kirliliğinin daha acil etkilerinden bazıları olan psikolojik bozukluklar ve gürültü rahatsızlığı. Kardiyovasküler disfonksiyonlar ayrıca yüksek kan basıncı ile ortaya çıkmaktadır.
  • İşitme bozuklukları – bu özellikle çocuk gelişimi sırasında yaygındır. 2001 yılında ABD’de 6 ila 9 yaş arası çocukların yaklaşık% 12.5’inin bir veya iki kulakta işitme sorunu vardı.

Yaban Hayatı Üzerindeki Etkiler

Gürültünün vahşi hayvanlar üzerindeki en göze çarpan etkisi, nesli tükenmekte olan türlerin yok olma tehlikesinin artmasına yol açan kullanılabilir habitatın azaltılması olmuştur. Gürültü, yırtıcı hayvanlarda hassas ekosistem dengesini ya da avın tespiti ve kaçınılarak hayvanlarda ölüm riskini artırır. Gürültü ayrıca, trafik gürültüsüne maruz kaldıklarında partnerlerine daha az sadık olduğu bilinen Zebra Finches gibi çeşitli türler arasında üremeyi de etkiler. Birçok petrol sondajı, sismik araştırma cihazları, sonarlar ve denizcilik gemileri de okyanusları gürültülü hale getirdi. Balinalar en çok etkilenen deniz hayvanları arasındadır çünkü işitmeleri onları yönlendirmeye, haberleşmeye ve beslemeye yardımcı olur. Okyanus gürültüsü göç yolları, üreme döngüleri, beslenme alışkanlıkları, hatta kanama ve ölüm ile karışmıştır.

Sosyal ve Ekonomik Maliyetler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Avrupa’daki her üç kişiden biri trafik gürültüsünden etkileniyor. Gürültü kirliliği uyku yetersizliği ile sonuçlanır ve gün içinde kişinin performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve sağlık sisteminde zaman ve para ek maliyetlere neden olan kardiyovasküler hastalıklara katkıda bulunabilir. Gürültü, çocuklarda okul performansını da etkilediği bilinmektedir.

Gürültü Kirliliğinden Kaçınmak


İnsanlara yoğun trafikten uzak yerleşim alanları seçmeleri tavsiye edilir ve gece boyunca yatak odasında yaklaşık 35dB’lik ses seviyesi ve gün içinde yaklaşık 40dB’lik bir ses seviyesi bulundurması tavsiye edilir. İnsanlar ayrıca uzun süreli kulaklık kullanımını ve yüksek gürültü seviyelerine maruz kaldıklarında kulak tıkacı kullanımını tavsiye etmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here