Güneşin Rengi Ne Renktir?

Güneş’in gerçek renginin ne olduğunu kendimize sormayı bırakmamış olabiliriz, bunun beyaz olduğunu bilmek bizi şaşırtacak. Güneşin, mavi, indigo ve menekşe düşük dalga boyu bölgesinde ışık saçan Dünya atmosferi nedeniyle bize sarı göründüğü gerçeğine atıfta bulunabiliriz. Öte yandan, Dünya’nın atmosferi daha az rahatlıkla sarı, turuncu ve kırmızı gibi daha yüksek dalga boyu renklerini dağıtır. Dünya atmosferi tarafından dağılmayan bu kalan dalga boyları, gördüğümüz şeydir. Bu bakımdan, onları çıplak gözle gördüğümüzde Güneş bize sarı görünüyor, ama bu bir yanlış anlama.

Gerçekliğe Karşı Algı

Her ne kadar renkler sarı, turuncu ve kırmızıyı Güneş’inkiyle bağlasa da, uzaydan bakıldığında Güneş parlak beyazdır. Bu, uzaydan bakıldığında Güneş’ten yayılan ışığın Dünya atmosferi tarafından dağılmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Güneş tarafından yayılan ışık, tüm olası görünür ışık frekanslarından oluşan gerçekte beyazdır. Bir prizmayı kullandığımızda, güneş ışığı kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, indigo ve menekşe renginin gökkuşağının tüm renklerine bölünebilir. Gökkuşağının her bir rengi, en yüksek dalga boyuna sahip kırmızı ışık ve bunun en altında olan mavi ile farklı bir dalga boyuna sahiptir.


Dünyanın atmosferi aynı zamanda gökyüzünün gece gündüz mavi değil, gün boyunca mavi görünmesinin sebebidir. Güneşin gökyüzünde yüksek olması durumunda, daha kısa dalgalar, yani, üst atmosferdeki mavi, hava çarpması molekülleri, sıçrama ve dağılma, dolayısıyla gökyüzüne güneşin doğuşu ile gün batımı arasındaki mavi görüntüsünü verir.

Güneşin Dünya’nın Ufuklarına Yakınlığı

Güneş Dünya’nın ufkuna çok yakın olduğunda, mavi ışığın çoğu Dünya atmosferi tarafından dağılır. Güneş’in gün doğuşunda ve günbatımında kırmızımsı bir görünüme kavuşması, gökyüzünün bu belirli noktalarda zaman içinde kırmızımsı görünmesine neden oluyor. Bu sadece Dünya’nın atmosferi tarafından yayılan yeşil, mavi ve menekşe kısa dalgaboyu renkleri nedeniyle. Güneşin renginin sarı olduğu ve hatta astronomların bile bu yanlış algıyı raporlarında sunacakları gerçeğine alışık olduk.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here