Granülsüz Endoplazmik Retikulum

Hücre çekirdeğinin yanında konumlanmış granürlü yapılara sahip organele endoplazmik retikulum denilmektedir. Hücreler arası ve hücre içerisindeki madde alış verişini sağlamaktadır.

Endoplazmik retikulumlar yapısında ribozom bulunup bulunmamasına göre 2 ayrılmaktadırlar. Ağsı yapısında ribozom bulunana granüllü endoplazmik retiulum olarak adlandırılırken, ribozom bulundurmayan ise granülsüz endoplazmik retikulum denilmektedir. Biz bu yazımızda granülsüz endoplazmik retikulumu anlatacağız.

Granülsüz Endoplazmik Retikulum

Granülsüz kelimesinin anlamı taneciksiz anlamına gelirken buradaki granülsüz kelimesinden kasıt ribozomun bulunmamasıdır. Granülsüz endoplazmik retikulum en çok lipit sentezi yani yağ sentezi sentezi yapan hücrelerde bulunmaktadır.


Karaciğer yapısında metabolizmayı yakından ilgilendiren reaksiyonlarda granülsüz endoplazmik retikulum görev yapmaktadır. Bir diğer görevi ise kas hücrelerinde depo yapmaktır.

Yukardaki özelliklerine ek olarak granülsüz endoplazmik retikulum, kasların kasılması ve gevşemesinde büyük bir rol oynamaktadırlar. Ayrıca streoid yapısındaki hormon sentezi, fosfolipit sentezi ve lipidlerin taşınmasında granülsüz endoplazmik retikulum görev almaktadır.

Hücre içindeki maddelerin transferi ve hücre dışındaki maddelerin taşınması canlı hücreler için büyük bir öneme sahiptir. Granülsüz endoplazmik retikulum ise bu işlemleri yapması nedeniyle canlı hücreler için önemli bir organeldir.

Granülsüz Endoplazmik Retikulum – PDF


 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here