Glokom Nedir?

Glokom, hepsi farklı nedenleri ve tedavileri olan insan gözünün çeşitli hastalıklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ne yazık ki, glokomun belirtileri çok nadir kendini gösterir. Yine de dünya çapında 60 milyon insanın glokom olduğu tahmin edilmektedir. Bu insanların en az yarısı glokom olduğunun farkında değildir. Aslında, tedavi edilmemiş glokom geri dönüşümsüz körlüğün önde gelen nedenidir.

Esas olarak glokom, göz içi basıncı olarak adlandırılan göz içinde yüksek basınca yol açan bir problemler topluluğudur. Göz içi basıncında bir artış, optik sinire (görmenizi sağlayan sinir ) zarar verebilir ve görüşünüzü ciddi şekilde etkileyebilir. Başlangıcı genellikle kademelidir ve görüşünüzü etkilemeye başlamadan yıllar alabilir. Tipik olarak, periferik (yan) görme kaybı, glokomun ilk belirtileri arasındadır, ancak bu bile bu kadar ince olabilir ve fark edilmeden geçebilir.

Glokomun en sık görülen formu primer açık açılı glokom olarak adlandırılır ve yıllar boyu fark edilmeden gelişebilir. Glokom, geri dönüşümsüz görme kaybına ve gözün arkasındaki optik sinirden geçen sinir liflerinde ciddi hasara neden olabilir.


Akut kapalı açılı glokom, gözdeki akut ağrıya neden olan göz basıncında hızlı bir artıştan kaynaklanır. Bu durum aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve acil tedavi gerektiren bir acil durum acil olarak kabul edilir.

Göz tansiyonu normal olduğunda (21 milimetre civa veya daha az) normotensif veya düşük tansiyonlu glokom oluşur. Bununla birlikte, primer açık açılı glokomlu insanlarda görülenlere benzer progresif optik disk ve görme alanı değişiklikleri meydana gelir.

Bugüne kadar glokom için tedavi yoktur. Bu nedenle, glokomun erken tespiti ve tedavisi hem hastalığın tedavisinde hem de körlüğün önlenmesinde anahtardır.

Bazı kılavuzlar glokom için bir göz doktoru veya optometrist tarafından test edilmenizi önerir:

  • 40 yaşından önce: her 2-4 yılda bir
  • 40 ila 54 yaş: her 1 ila 3 yıl
  • 55 ila 64 yaş arası: 1 ila 2 yılda bir
  • 65 yaşından sonra: her 6 ila 12 ayda bir

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here