
Gıda sıkıntısı dünyamızın en büyük ve en önemli sorunlarından biridir. Dünya nüfusunun çok hızlı bir şekilde artması, verimli toprakların azalması ve kentleşmenin düzensiz olması sonucunda tarım alanları azalmaktadır. Bunun sonucunda ise gıda sıkıntısı ortaya çıkmaktadır.
Canlılar hücrelerden oluşmaktadır. Hücreler besinlerin içerisindeki besinleri alarak sağlıklı ve canlı kalabilirler. Ancak yukarıdaki nedenlerden dolayı besinler azalmakta ve azalma sonucu açlık ve jastalıklar ortaya çıkmaktadır. Biyoloji bilimi gıda sıkıntısının giderilmesi için önemli çalışmalar yapmaktadır.
Biyoteknolojinin gelişmesi ile birlikte ıslah çalışmalarına yönelik araştırmalar hız kazanmıştır. Bunlarla birlikte gıda sıkıntısının çözümü içinde oldukça önemli çalışmalar bulunmaktadır.
Gıda sıkıntısı sonucu meydana gelen hastalıkların çözümü içinde biyoloji bilimi önemli katkılarda bulunmaktadır. Biyoloji bilimi, gen aktarımı sayesinde hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı dayanıklı ve besin değeri yüksek buğdaylar, domatesler, soya fasulyeleri
ve mısır gibi bitkileri üretilmektedir.
Ayrıca biyoloji bilimi tarım ilaçlarının kullanımının azaltılması, tarım arazilerinden elde edilen ürün miktarının artırılmasına katkıda bulunmuştur.
Et ve süt verimi yüksek olan hayvan türlerinin üremesini sağlayarak gıda sıkıntısının azaltması konusunda da katkıda bulunmaktadır.
Tüm bu çalışmalar doğrultusunda genetiği değiştirilmil organizmaların insan sağlığı üzerindeki etkileri konusu hala tartışılmaktadır.