
Genetik çeşitlilik, DNA’nın alternatif biçimlerinin neden olduğu organizmalar arasındaki farklılıklar olarak tanımlanabilir. Çevresel varyasyonla birlikte genetik varyasyon, bir popülasyonda görülen toplam fenotipik varyasyona neden olur . Fenotipik değişim gözlemci tarafından görülen şey; Örneğin bir bitkinin yüksekliği. Çevresel değişim, her bireyin yaşadığı şey arasındaki farktır. Senaryomuzda, bazı bitkiler diğerlerinden daha fazla su ve besin alabilir. Çevresel farklılıkları genel varyasyondan kaldırırsanız, bıraktığınız genetik varyasyondur. Bu varyasyon, organizmalar arasındaki DNA dizilerindeki fiili farklılıkları temsil eder.
Genetik Çeşitlilik (Varyasyon)
Bireyler Arası Genetik Çeşitlilik (Varyasyon)
Aşağıdaki midye kabuğunun görüntüsüne bakın. Bu kasların tümü aynı türe ait, yani hepsinin birbiriyle karışması mümkündür. Örneklerindeki farklılıklar, popülasyondaki toplam fenotipik değişimi temsil eder. Bazıları genetikten geliyor; bazıları ise çevreden geliyor. Genetik olanı ve çevresel olanı sıralamak için bilim adamı bir dizi deney yapmalıdır.
Popülasyondaki genel genetik değişimi bulmak için iki deney gereklidir. Birincisinde, tek bir midye birçok kez klonlanır ve değişken ortamlara yerleştirilir. Örneklerin büyümesine izin verilecek ve yetişkinlikte gözlemleneceklerdi. Genetiği aynı olduğundan, görülen varyasyon yalnızca çevresel değişime atfedilebilir. İkinci deneyde, aynı ortamdaki yabani midyelerin bir popülasyonundaki toplam varyasyona dikkat edilmelidir. Bu iki deneyin sonunda bilimadamı iki sayıya sahip olacak: bir tanesi çevresel varyansı, bir tanesi de fenotipik varyansı tanımlıyor.
Bu midye popülasyonunda bulunan genetik çeşitliliği elde etmek için, bilim insanı, yalnızca, klonla gözlemlenen çevresel varyansı vahşi popülasyondaki gözlemlenen toplam varyanstan çıkarmak zorunda kalacaktır. Genetik varyasyonun hesaplanmasının bir başka yolu, popülasyonun DNA’sını örneklemek ve DNA’daki farklılıkları doğrudan ölçmektir. Genetik varyasyon DNA’daki farklılıklar nedeniyle üretildiğinden, bu farklılıklar bir popülasyondaki çevresel değişimi hesaplamak için ters olarak kullanılabilir.
Türler Arası Genetik Çeşitlilik (Varyasyon)
Yukarıdaki örnek bir popülasyonun üyeleri arasındaki genetik çeşitliliği tartışırken, genetik varyasyon kavramı çok daha büyük ölçekte uygulanabilir. Örneğin Homeobox gen ailesi düşünün. Kısaca “Hox genleri” olarak bilinen bu aile, gelişme sırasında vücut bölümlerinin konumlarını koordine eder ve koordine eder. Bu genler veya bunların bir varyasyonu, bilateral simetrik hayvanlar arasında bulunur . Buna, böceklerden balıklara ve memelilere kadar her şey dahildir. Bilim adamı, erken bir atanın Hox genlerini geliştirdiğini ve birçok formdaki organizmaya hızla adapte olduğunu teorik olarak öğretti.. Bu genlerde temsil edilen genetik çeşitlilik çok büyüktür. Dünya üzerindeki organizmanın çoğunun farklı vücut türünü üretirler. Bununla birlikte, bunlar hala birbirleriyle ilişkilidir ve aralarındaki varyans ölçülebilir.
Genetik Çeşitliliğin Nedenleri
Dünyadaki tüm doğal çeşitlilikle, genetik çeşitliliğin yalnızca birkaç basit kaynaktan geldiğini düşünmek garip bir durumdur. En basit kaynak mutasyon. DNA, dünyanın çeşitli kimyasallarına ve elektromanyetik enerjilerine maruz kaldığında, mutasyona neden olabilir. DNA, protein üreten belirli nükleotid dizisinden oluşur. Mutasyonlar, bu proteinleri, nükleotid dizisini değiştirerek değiştirir. Mutasyonlar genellikle olumsuz bir bağlamda düşünülürken, çevre tarafından denenecek yeni varyantlar ortaya koyarak evrim geçirirler.
Aslında, genetik çeşitlilik, birçok türü yeni çeşitlerin üretilmesi sürecine yardımcı olmak için cinsel olarak üreyen türler için çok önemlidir. Cinsel olarak çoğalmakta olan organizmalar genomun iki kopyasını taşır ve mutasyonların uykuda kalmasına veya kendilerini daha belirsiz bir şekilde ifade etmesine izin verir. Cinsel üreme sırasında , genler yeni yollarla bir araya getirilir. Rekombinasyon olarak bilinen bu süreç mevcut alelleri karıştırmakta ve farklı kombinasyonların eksprese edilmesine izin vermektedir. Bu, toplam genetik varyasyona katkıda bulunur. İzole edilmiş bir nüfusu gözlemlediğinizde, göç, aynı zamanda genetik bir değişim kaynağı olabilir. Organizma, başka yerlerde kurulmuş yeni aleller getirebilir ve onları nüfusa tanıtabilir.