
Fotoperiyot, bir bitkinin veya hayvanın, 24 saatlik bir sürede ışığa maruz kaldığı süreyi ifade eder. Birçok bitki türü, çeşitli yaşam döngüsü aşamalarına girmek için belirli uzunluklarda ışık maruziyetine ihtiyaç duyar.
Yetiştiriciler sık sık bitkinin bitkisel durumunu, erken çiçeklenmesini, tomurcuk fazını ve nihai hasadı teşvik etmek için yetiştirme ışıklarının kullanımıyla bir bitkinin yaşam döngüsündeki fotoperiyodu kontrol ederler.
Bazı bitkiler ayrıca, daha bol bir hasat verimi üreterek doğal fotoperiyottan daha uzun bir süreye olumlu cevap verirler.
Bitkisel aşamadaki iç mekan bitkileri, 24 saatlik bir süre içinde ideal olarak 18 saat aydınlık ve 6 saat karanlıkta olmalıdır. Bu 18/6 olarak temsil edilir. Bu sadece önerilen bir ortalamadır; daha fazla veya daha az ışık veya karanlık gerektiren bazı suşları ile.
İç mekan bitkileri çiçeklenme aşamasına geçtiğinde, ışık periyodu ya da fotoperiyodu ihtiyaçları 12 saat aydınlık, 12 saat karanlıkta değişir.
Çoğu bitki tipi fotoperiyoda bağımlıdır; bununla birlikte, foto-dönem bağımlı olmayan bazı otomatik çiçeklenme genetiği vardır. Fotopiyodiyuma bağlı bitkilerde, çok özel ışık zaman periyotlarına maruz kalmak, çeşitli bitkilerin yaşam döngüsü aşamalarına girmesini tetikler.
Bazı bitkiler uzun gün bitki olarak kabul edilir. Uzun gün bitkileri, çiçeklerin kritik gün uzunluğundan daha uzun günler gerektirir. Kısa gün bitkileri, kısa gün uzunluklarında çiçek açar. Ortada, eşit miktarda ışık ve karanlık gerektiren gün nötr bitkiler var.
Bitki çeşitliliği, bol miktarda hasat sağlamak için çok spesifik fotoperiyod süreleri gerektirecek şekilde yaygın olarak yetiştirilmiştir. Bazı bitkiler, genç olduklarında ve olgunluğa girmediklerinde sadece bir fotoperiyoda yanıt verirler. Bu tür bitkiler sadece yaşlarına ve ışığa maruz kalmamaya dayanan çiçekler üretirler.
Fotoperiodizm ve fotoperiyod, birbirinin yerine kullanılan iki terimdir.