Eşeysiz Üreme Özellikleri

Bir canlı bireyin yalnız başına, gamet oluşturması ve döllenme olayı olmaksızın yeni bireyler meydana getirmesine eşeysiz üreme denilmektedir.

Bir takım ökaryot canlı sınıfı ve prokaryotların büyük bir kısmı eşeysiz üreme ile çoğalmaktadır. Çok hücreli organizmalara sahip bazı omurgasız hayvan türleri, algler, ve yüksek düzeyde gelişmiş bazı bitki türleri de eşeysiz üreme ile çoğalmaktadırlar.

Eşeysiz Üreme Özellikleri

  1. Eşeysiz üremenin en belirgin özelliklerinden biri tek bir atanın yani tek bir bireyin olmasıdır. Bu tür üreyen canlılarda cinsiyet bulunmamaktadır.
  2. Eşeysiz üreme yapan canlıların üreme organı görev yapmamakla beraber gamet oluşumu ve döllenme olmamaktadır.
  3. Tek bir bireyin çoğalmasından kaynaklı eşeysiz üremenin temel dayanağı mitoz bölünmedir.
  4. Tek bir bireyin genetik bilgileri kullanıldığı için kalıtsal çeşitlilik yoktur. Önemli bir hatırlatma yapmak gerekir, her canlı gibi eşeysiz üreme yapan canlılarda mutasyona maruz kalarak kalıtsal çeşitlilik gösterebilir.
  5. Eşeysiz üreme yapan canlı türlerinin evrim kavramına pek bir katkısı yoktur.
  6. Üreme çeşitleri arasında en hızlı üreme şekli olarak dikkat çeker.
  7. Eşeysiz üreme ile yeni nesillere kazandırılan özellikler herhangi bir değişime maruz kalmadan yeni nesle geçtiği için değişen ekolojik çevre koşullarına uyum sağlayamazlar.
  8. Bu madde özellikten bir not olarak geçebilir. Bazı canlı türleri hem eşeyli üreme hemde eşeysiz üreme ile çoğabilirler. Bu canlı türlerine örnek vermek gerekirse, hurma ve çilek vb. canlılar eşeyli üreme tohum, eşeysiz üreme ile tarımsal üretimide eşeysiz üreme olmaktadır.
  9. Eşeysiz üremenin, ikiye bölünme, tomurcuklanma, rejenerasyon, sporla üreme ve bitkilerde vejetatif üreme olmak üzere 5 çeşidi bulunmaktadır.

Eşeysiz üreme ve çeşitleri hakkında ve biyoloji ile ilgili diğer bilgiler sitemiz içerisinde yer alan diğer yazılarımızda mevcuttur.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here