
Yapılarına göre enzim çeşitleri nelerdir? Basit enzimler nedir? Bileşik enzim (Holoenzim) nedir? Apoenzim nedir? Koenzim nedir? Kofaktör nedir?
Canlı yapısında gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi için aktivasyon enerjisini düşüren ve bu reaksiyonlardan hiçbir değişime uğramayarak çıkan biyolojik katalizörlere enzimler denilmektedir. Enzimler DNA içerisinde yer alan genetik bilgiyi baz alarak sentezlenen özel yapılı moleküllerdir.Enzimler yapılarına göre basit enzimler ve bileşik enzimler olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Enzim Çeşitleri

Basit Enzimler
Basit enzimler ismindende anlaşılacağı üzere bsit yapılı enzimlerdir. Yani yapısında sadece protein bulunduran enzimlerdir. Basit enzimlere örnek ermek gerekirse, canlı yapısında yer alan karaciğerin içerisinde bulunan üreyi parçalayan üreaz enzimi ve midede sindirim olayında etkili olan pepsin enzimi gibi enzim basit yapılı enzimlerdir.
Bileşik Enzimler ( Holoenzim )
Birleşik enzimler isminden anlaşılacağı üzere iki farklı yapının birleşmesi sonucu meydana gelen enzimlerdir. Yani bileşik enzimler protein kısmı ve yardım kısım olrak adlandırılan kısımların birleşmesiyle meydana gelen enzimlerdir.
Protein kısmı (Apoenzim): Bileşik enzimlerin bu kısmı tıpkı sabit enzimler gibi sadece proteinden meydana gelmiş kısımdır. Bileşik enzimlerin yapısı içerisinde bulunan bu kısım enzimin hangi madde üzerine etki edeceğini belirler ve enzimin belirlenen maddeye bağlanmasını sağlar.
Yardımcı kısım : Yardımcı kısım olarak nitelendirilen bu kısım apoenzimlerin yani protein kısmının yapısının aksine yapısında protein barındırmayan kısımdır. Yardımcı kısımların yapısı organik veya inorganik olabilir. Organik yapıdaki yardımcı kısımlara (Vitamin, NAD, FAD, NADP gibi) koenzim denilmektedir. İnorganik yapıdaki yardımcı kısımlara (metal iyonları gibi) kofaktör denilmektedir. Koenzim ve kofaktör subsartı etkiler yani enzimleri aktifleştirir.

Bileşik enzimlerde yardımcı kısımlar apoenzime yani protein kısma oranla daha küçük yapıdadırlar. Bileşik enzimlerin asıl işini üslenen ve gerçekleştiren yardımcı kısımdır. Yardımcı kısımlar moleküler düzeydeki maddelerin bağları üzerine etki ederek istenen ürünün elde edilmesini sağlar. Bileşik enzimlerin harekete geçebilmesi için protein kısmı ve yardımcı kısımların bir arada bulunması gerekmektedir.
Önemli Bilgi: Apoenzimler aynı yardımcı kısımla çalışma yapar ve bir yardımcı kısımda birden fazla apoenzim ile çalışabildiği için apoenzim sayısı yardımcı kısım çeşidinden çok daha fazladır.
Enzimler ve diğer tüm biyoloji konuları hakkında detaylı bilgi sitemiz içerisinde yer almaktadır.
Guzel olmuş gerekli olan bilgiler var teşekkürler 😊😊
Yorumunuz için teşekkürler…