
Ekosistem, birbiriyle etkileşime giren belirli bir alandaki canlıların (bitkiler, hayvanlar ve organizmalar) yanı sıra çevreyi saran canlı olmayan ortamların (hava, toprak, güneş, toprak, iklim, atmosfer) tümünü içerir.
Bir ekosistemin bir hayvan, bitki ve mikroorganizma topluluğu olduğu düşünüldüğünde, bir bahçe bir ekosistemin küçük bir bölümünü oluşturur. Bazı kapalı yetiştiriciler kapalı bahçelerine ekosistemler olarak atıfta bulunurlar, bu durumda onların yetiştirme ortamına ve sonuçlarını etkileyen şeylere atıfta bulunurlar.
Ekosistemler farklı boyutlarda değişir ve kendi içinde yaşadıkları her şeyin birbirine bağlı olduğu kendi ayrı çevreleriyle çeşitli organizmalardan oluşan birbirine bağlı bir sistemdir. Bu ortamlar su, deniz veya karasal olabilir ve biyomlar olarak bilinen daha dar kategorilere ayrılabilir. Bir biyom, sadece belirli bir alanda ya da iklimde var olan çok özel bir ekosistemdir. Biyomatlar sıcaklık, yağış, toprak tipi ve yükseklik gibi değişken faktörlerle ayrılır.
Bir ekosistemde sürekli bir enerji akışı vardır; Enerji, tüm fiziksel maddelerle birlikte sistem içerisinde korunur. Enerji, ışığın ısınması gibi akar, madde geri dönüştürülürken, enerji akışı ve döngü malzemesi olarak da bilinir ve iki süreç birbirine bağlıyken, bunlar aynı değildir. Işık enerjisi (foton olarak da bilinir) fotosentez ve solunum da dahil olmak üzere hücresel süreçlerle organik moleküllerde kimyasal enerjiye dönüşür ve sonunda ısı enerjisine dönüştürülür.
Biyolojik çeşitlilik gibi faktörler ve rahatsızlıklar ve ardışıklıklar gibi süreçler bir ekosistemin işlevini etkiler. Bozukluklar, ekosistemde belirgin bir değişikliğe neden olan çevresel koşullardaki geçici değişimlerdir, ekolojik ardışıklıklar ise türlerin ekolojik bir topluluğun zaman içindeki yapısındaki değişimlerin süreçleridir.
Ekosistemler ayrıca, bağımlı olduğumuz bir dizi mal ve hizmet sundukları için insanlar için çeşitli faydalara sahiptir. Örneğin, bir ekosistemde bulunan belirli bir bitki türü tıbbi amaçlar için kullanılabilir.