
Kardiyovasküler sistemle birlikte kullanılan dolaşım sistemi hastalığı savuşturmaya yardımcı olur, Vücudun normal vücut ısısını korumasına yardımcı olur ve vücudun homeostazisini sağlamak için doğru kimyasal denge veya tüm sistemlerde denge durumu sağlar.
Dolaşım sistemi dört ana bileşenden oluşur:
Kalp : Birlikte düzenlenen iki erişkin elin boyutu hakkında kalp göğüsün merkezine yakın durur. Tutarlı pompalama sayesinde, kalp dolaşım sistemini her zaman çalışmaya devam ettirir.
Arterler : Arterler, oksijenden zengin kanları kalpten uzaklaştırır ve nereye gitmesi gerektiği konusunda bilgilendirir.
Damarlar : Damarlar, oksijen alan akciğerlere oksijensiz kan taşırlar.
Kan : Kan, vücuttaki neredeyse her şeyin taşıma ortamıdır. Vücudun sağlıklı kalması için gereken hormonları, besin maddeleri, oksijen, antikorları ve diğer önemli şeyleri nakleder.
Oksijen akciğerlerdeki inhaler oksijen emici minik membranlardan kan dolaşımına girer. Vücut oksijeni kullandığında ve besleyicileri işlerken, karbon dioksit oluşturur; bu da karbon atomunu akciğerlerinizin dışarı attığı gibi dışarı atmasını sağlar. Endokrin sistemdeki besin maddelerinin yanı sıra hormonları taşımak için sindirim sistemi ile benzer bir süreç oluşur. Bu hormonlar, üretildikleri yerden, etkilediği organlara götürülür.
Dolaşım sistemi, kalpten ve vücudun her yerinden gelen sabit basınç sayesinde çalışır. Bu basınç, damarların kalbe kan dolaştırmasını ve arterlerin kalpten uzaklaşmasını sağlar.
Vücutta düzenli olarak bulunan üç farklı dolaşım türü vardır:
Akciğer dolaşımı : Döngünün bu kısmı, kalpten akciğerlere ve kalpten oksijen tükenmiş kanı taşır.
Sistemik dolaşım : Kalp ve vücudun diğer bölgelerine oksijenlenmiş kan taşıyan kısımdır.
Koroner dolaşım : Bu tür dolaşım kalp oksijenli kan sağlar, böylece düzgün çalışabilir.
Maddeler halinde dolaşım sisteminin görevlerini özetleyecek olursak;
- Oksijen ve besin maddelerini doku hücrelerine taşımak.
- Karbondioksit ve artık maddeleri boşaltım organlarına taşımak.
- Vücut sıcaklığının tüm vücuda eşit dağılmasını sağlamak.
- Endokrin bezlerden üretilen hormonları gerekli organlara taşımak.
- Zararlı organizmalara karşı savaşarak vücudun korunmasını sağlamak.