
DNA nedir? Nükleotid nedir? DNA’nın yapısı? Nükleotid yapısı? Pürinler nelerdir? Pirimidinler nelerdir? DNA’nın yapısında bağlantılar nelerdir?
İsviçre’li bilim adamı Friedrich Miescher, 1869 yılında sperm ve akyuvar hücrelerini incelerken fosforca zengin, karbon, azot ve hidrojen içeren yeni bir organik bileşen olan “Çekirdek asitlerini” bir diğer ifade ile DNA’yı keşfetti. Yapılan bu araştırmanın kalıtsal şifrenin temeli olduğunu ancak 80 yıl sonra anlayabildiler. Keşfedilen DNA’nın yapı taşları da “Nükleotid” olarak adlandırıldı. 1953’te James Watson ve Francis Crick DNA’nın modelini tahmin ederek, kalıtsal bilginin taşınmasını ve kendisini eşlemesini bilim dünyasına gösterdiler. Biyolojik bilgilerin DNA’dan, RNA aracılığı ile, dönüşsüz olarak proteine bilgi aktarımı şeklinde olması “Sentral Doğma” olarak adlandırıldı.

DNA’nın Yapısı
DNA yapısı içerisinde azotlu bir organik baz, beş karbonlu bir şeker ve fosforik asit bulunmaktadır.
a-) Azotlu organik baz : Halka sayısına göre 2’ye ayrılmaktadır.
- Pürinler : İki halkalı bir yapıya sahiptir. Adenin (A), Guanin (G).
- Pirimidinler : Tek halkalı bir yapıya sahiptir. Sitozin (C), Timin (T), Urasil (U).
b-) Beş karbonlu şeker : Nükleik asitlerde riboz (C5H10O5) ve deoksiriboz (C5H10O4) olmak üzere iki çeşit şeker bulunur.
c-) Fosforik asit (H3PO4): Fosforik asit diğer bir moleküle bağlanırken OH- gruplarından birini kaybeder ve fosfat grubu adını alır.

DNA (deoksiribo nükleik asit) yapısındaki bağlantılar ;
- Adenin (A) = Timin (T) ve Guanin (G) = Sitozin (C)
- Pürin = Primidin
- Toplam nükleotid = Adenin + Timin + Guanin + Sitozin
- 2’li hidrojen bağı = Adenin = Timin
- 3’lü hidrojen bağı = Guanin = Sitozin (C)
- Toplam nucleotid . ½ = Pürin veya primidin
- Nükleotid sayısı = Pentoz (deoksiriboz) = (Fosforik asit) n + 4
- Toplam Hidrojen bağı sayısı = 2’li H bağı x 2 + 3’lü hidrojen bağı x 3
- Toplam Hidrojen bağı sayısı = Toplam nucleotid + Guanin
DNA (deoksiribo nükleik asit) ve diğer biyoloji konuları hakkında detaylı bilgi sitemiz içerisinde yer alan diğer yazılarımızda yer almaktadır.
[…] DNA‘dan protein sentezine doğru gerçekleşen bu olaylar zinciri tersinir değildir yani DNA‘dan protein sentezlenirken proteinden DNA sentezlenmemektedir. Bu neden protein sentezi […]
[…] denilen yapı DNA(Deoksiriboz nükleik asit) zincirindeki belli uzunluklara sahip birimdir. Kromozom, DNA‘nın özel bir yöntem ile […]