
Özel enzimler kullanılarak elde edilen DNA parçalarının hücrelere aktarılmasında farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Bakterilere Aktarımı
Rekombinant hale getirilmiş olan DNA nın bakteri hücresine aktarımı bazı işlemlerden sonra mümkün olabilir. Yoğun tuz çözeltisinde bekletilen bakteri, rekombinant DNA içeren çözeltiyle karıştırılır.
Bu karışım 42 ° C de ve 10 dakika ısıtılıp, ani bir soğuk şoku uygulanır. Böylece tuz çözeltisi DNA yı yoğunlaştırıp hücrelerin üzerine çöktürür. Sıcak soğuk şokuyla hücre zarındaki delikler genişler ve rekombinant DNA hücrenin içine girer. Bu şekilde DNA aktarılmasına transformasyon denir.
Hayvan Hücresine Aktarımı
Bu aktarım, aşağıda belirtilen yöntemlerden herhangibiriyle yapılabilmektedir.
Elektroporasyon yöntemi: hücrelere kısa süreli olarak yüksek elektrik akımı uygulanır. Bu sayede hücre zarında geçici delikler oluşur ve böylece ortamda bulunan DNA içeren çözelti hücre içine girer.
Biyolistik yöntem: Hücrelerin ya da dokuların üzerine, DNA kaplı parçacıklar içeren ve çok yüksek hızda olan bir mermi ile ateş edilmesi ilkesine dayanır.
Mikroenjeksiyon yöntemi: ınce ucu olan bir enjektör ile hücre zarı geçilip, rekombinant DNA içeren çözeltinin doğrudan hücre çekirdeğine enjekte edilmesi yöntemidir.
DNA’nın Bakterilere ve Hayvan Hücresine Aktarımı (Teknikleri) – PDF