DNA Nedir? (Deoksiribo Nükleik Asit)

DNA, deoksiribonükleik asittir. Vücudu oluşturan hücrelerin çekirdeğinde bulunur. Sonuç olarak, DNA, vücudun yapı taşlarından biri olarak düşünülebilir.

Vücudun yapısını ve işlevini anlamak için bir hücrenin ne olduğunu ve nasıl yapılandırıldığını bilmek önemlidir.

DNA ve Hücre


Hücre, vücudun temel yapısıdır. İnsan vücudu milyarlarca ve trilyonlarca hücreden oluşur. Farklı organların hücreleri işlevlerine göre değişir.

Her hücre kalıtsal materyali içerir ve çoğaltarak ve çoğaltarak kendi kopyalarını oluşturabilir. Belirli bir yaşam süresinden sonra eski hücreler ölür.

Hücrenin bölümlerine organeller denir. İnsan hücreleri aşağıdaki ana parçaları içerir:

Nucleus – Bu, hücrenin çalıştığı hücre için mavi baskıyı taşıyan ve büyümeye, çoğalmaya ve ölmeye ne zaman geldiğini söyleyen hücrenin merkezi parçasıdır. Aynı zamanda DNA (deoksiribonükleik asit) barındırır.


Mitokondri – Bunlar hücrenin güç merkezleridir ve hücrenin çeşitli aktiviteleri için enerji üretirler.

Sitoplazma – Bu, diğer organellerin yüzdüğü hücre içindeki bir sıvı gibidir.

Endoplazmik retikulum (ER) – Bu, hücre tarafından oluşturulan moleküllerin (örneğin proteinler) işlenmesine yardımcı olur.

Ribozomlar – Bunlar ER üzerinde uzanır ve DNA’daki genetik talimatları veya planları işler ve yeni proteinler oluşturur. Bunlar ayrıca sitoplazmada serbestçe yüzebilir.


Lizozomlar ve peroksizomlar – Hücreyi istila eden yabancı bakterileri sindirmede yardımcı olur, toksik maddelerin hücresini temizler

Hücre zarı – Bu, hücrenin dış astarıdır.

Kromozomlar

Çekirdek içinde DNA iplikçikleri kromozomlar oluşturmak için sıkıca paketlenir. Hücre bölünmesi sırasında kromozomlar görünür.


Her kromozom, iki kolun oluşturulduğu sentromer olarak adlandırılan bir daralma noktasına sahiptir. Kromozomun kısa kolu “p kolu” olarak etiketlenir. Kromozomun uzun kolu “q kol” olarak etiketlenir.

Her bir kromozom çifti, sentromerin konumu ve p ve q kollarının boyutu ile farklı şekillerde şekillenir.

İnsanlar normalde toplamda 46 çift olmak üzere 23 çift kromozoma sahiptir. Bu çiftlerin yirmi ikisi, otozom olarak adlandırılır, hem erkeklerde hem de kadınlarda aynı görünür.

23’üncü çift cinsiyet kromozomları olarak adlandırılır ve erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir. Dişilerde X kromozomu veya XX’nin iki kopyası bulunurken, erkekler bir X ve bir Y kromozomuna sahiptir.


Genler ve DNA

Genler, hücre çekirdeğinde bulunan kalıtsal materyallerdir. DNA’dan meydana gelen genler, protein adı verilen molekülleri yapmak için talimatlar olarak hareket ederler.

İnsan Genom Projesi, insanların 20.000 ila 25.000 gen arasında olduğunu tahmin ediyor. Her kişinin her bir ebeveynden miras alınan her bir genin iki kopyası vardır. Bunlar çoğunlukla tüm insanlarda benzerdir ancak az sayıda gen (toplamın% 1’inden azı) insanlar arasında biraz farklıdır ve bu da babalık testleri ve DNA analizinin temelini oluşturur.

DNA nerede bulunur?

DNA veya deoksiribonükleik asit, insan ve diğer canlı organizmalardaki tüm hücrelerin çekirdeği içinde yer alan kalıtsal maddedir. DNA’nın çoğu çekirdeğin içine yerleştirilir ve nükleer DNA olarak adlandırılır. Bununla birlikte, DNA’nın küçük bir kısmı mitokondride de bulunabilir ve mitokondriyal DNA veya mtDNA olarak adlandırılır.

DNA dört kimyasal baz içerir:

  • Adenin (A)
  • Guanin (G)
  • Sitozin (C)
  • Timin (T)

DNA Baz Çiftleri

DNA bazları, baz çiftleri olarak adlandırılan birimler oluşturmak için, A ile T ve C ile G’yi eşler. Her bir baz ayrıca bir şeker molekülüne ve bir fosfat molekülüne bağlanır.

İnsanlarda DNA yaklaşık 3 milyar baz içerir ve bunlar toplam bazların yaklaşık% 99’u için iki kişide benzerdir. Bu bazlar, iletilmesi gereken farklı bilgiler için farklı sıralanır. Bu, farklı harf dizilerinin sözcükler ve sözcük dizileri oluşturması şekline benzer.

DNA, Nükleotidler ve Çift Sarmal Yapı

Bir baz, şeker ve fosfat kombinasyon halinde bir nükleotid olarak adlandırılır. Nükleotitler, çift sarmal olarak adlandırılan bir spiral oluşturan iki uzun iplik halinde düzenlenir. Bu, bükülmüş bir merdiveni andırır ve taban çiftleri merdivenin basamaklarını oluşturur ve şeker ve fosfat molekülleri merdivenin kenarlarını oluşturur.

DNA kendini nasıl kopyalar?

DNA kendi kopyalarını oluşturabilir. Her iki DNA dizisi de açılır ve her birinin bir kopyasını oluşturur ve iki DNA standı haline gelir. Böylece her yeni DNA kopyanın yapıldığı eski DNA’nın bir kopyasına sahiptir.

Mitokondriyal DNA

Mitokondri, az miktarda DNA içerir. Bu genetik materyal mitokondriyal DNA veya mtDNA olarak bilinir.

Her hücre, sitoplazmada yer alan yüzlerce ila binlerce mitokondri içerir. Mitokondriyal DNA, normal işlev görmesine yardımcı olan 37 gen içerir. Bu genlerin on üçü, oksidatif fosforilasyon ile enerji üretiminde rol alan enzimlerin yapılması için talimatlar sağlar. Genlerin geri kalanı protein sentezinde yardımcı olan transfer RNA’ları (tRNA’lar) ve ribozomal RNA’lar (rRNA’lar) olarak adlandırılan moleküllerin yapımında yardımcı olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here