Devirli ve Devirsiz Fotofosforilasyon Arasındaki Farklar

Işık enerjisinin etkissiyle Atp sentezlenmesine fotofosforilasyon denilmektedir. Fotosentez olayında ışık enerjisinin etkisiyle klorofilden elektron kopmaktadır. Kopan bu elektron elektron taşıma sistemi (ETS) elemanları tarafından sırayla indirgenip yükseltgenir ve enerji elde edilir.

Klorofilden kopan bu elektron parçasının tekrar klorofile dönmesi devirli fotofosforilasyon olarak adlandırılırken, klorofile dönmemesi ise devirsiz fotofosforilasyon olarak adlandırılmaktadır.

Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Devirli ve Devirsiz Fotofosforilasyon Arasındaki Farklar

  • Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon arasındaki en temel fark devirli fotofosforilasyon olayında klorofilden kopan elektron geri dönerken deirsiz fotofosforilasyon olayında ise kopan elektron klorofile tekrar dönmez.
  • Devirli fotofosforilasyon olayında dalga boyu 700 nm olan ışığı absorbe eden fotosistem 1 görev alırken, devirsiz fotofosforilasyon olayında ise hem fotosistem bir hemde 680 nm ışık dalga boyunu absorbe den fotosistem 2 görev almaktadır.
  • Devirli fotofosforilasyon olayında 1 ATP sentezi gerçekleşirken, devirsiz fotofosforilasyon olayında ise 2 ATP sentezlenmektedir .
  • Devirli fotofosforilasyonda herhangi bir madde harcanmamaktadır. yon olayında ise H2O (su) fotolize uğratılrak harcanır ve NADP indirgenir.
  • Devirli fotofosforilasyon olayında herhangi bir madde oluşmazken, devirsiz fotofosforilasyon olayında ise 2 NADPH ve oksijen (O2) oluşmaktadır.
  • Devirli fotofosforilasyon olayında görev alan ETS elemanları; klorofil, ferrodoksin, sitokromlar ve plastosiyanindir. Devirsiz fotofosforilasyon olayında ise klorofil, plastokinon, sitokromlar ve plastosiyanindir.

Devirli ve Devirsiz Fotofosforilasyon Arasındaki Farklar- PDF


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here