
Her canlı kendine özgü bir ömür uzunluğuna sahiptir. Aynı gruptan olan canlılarda bile ömür uzunluğu farklı olabilmektedir. Kurtlar 14 – 16 yıl, boz ayı 25 yıl, kutup ayısı 47 yıl, kartal 100 yıl yaşar. Kertenkelelerde ömür uzunluğu türlerine göre 1-50 yıl arasında değişir.
Yusufçukların yaşam süresi birkaç ayla birkaç yıl, uğur böceklerinin yaşam süresi 1-3 yıl arasında değişir. Yaşama süresi en uzun olan hayvan 177 yıl ile Galapagos’ta yaşayan dev kaplumbağa (Geochelone elephantopus) dır. Bunu 123 yıl ile kutu kaplumbağası (Terrapene carolina), 100 yıl ile de uzun
balina (Balaenoptera physalus) izler.
Yaşlanma canlı organizmanın hücre, doku ve organlarının büyüme ve gelişmesinde zamanla meydana gelen gerilemelerin toplamı ve işlevsel yeteneklerin azalmasıdır. Yaşlanma bir süreçtir, doğumdan önce başlar ve bir daha durmaz.
Yaşlanmanın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, yaşlanma ve ölümün nedenini açıklamaya yönelik pek çok teori geliştirilmiştir. Bu teorilerin hepsi, zaman içinde vücut hücrelerine ne olduğu konusunda odaklanmıştır.
Yaşlanmaya ait teorilerden bazıları, yaşlanmanın canlının genetik yapısındaki programlanmaya bağlı olduğunu öne sürmektedir. Büyüme ve gelişmenin bir program izlemesi gibi yaşlanma ve ölüm de bir program izler.
Diğer teoriler yaşlanmanın, zaman içinde çeşitli vücut sistemlerinde oluşan yıpranma sonucunda ortaya çıktığını varsaymaktadır. Bu yıpranmaya, solunumla, besinlerle vücuda alınan ya da doğal olarak vücudumuzda üretilebilen zararlı maddeler neden olmaktadır.