
Botanik, bitkileri inceleyen bilim dalıdır. Botanik ile ilgilenen bilim adamlarına botanikçi denilmektedir. Mantarlar, likenler, algler, yosunlar ve onlar gibi diğer organizmalar, bitki krallığı dışında bilimsel olarak kendi krallıklarına ayrılmıştır, ancak genel olarak botanik hala bu bitkileri ve bitki krallığının geri kalanını kapsar.
Botanik, özellikle bitkilere odaklanan bir biyoloji alt kümesi olarak düşünülebilir. Bu nedenle, botanikçiler (bitki biyologları), bitki dünyasında çok çeşitli konuları çalışabilirler. Genel olarak, botanikçiler yaklaşık 400.000 canlı bitki organizmasını araştırıyorlar.
Botanik, belki de dünyanın en eski bilim dalıdır, çünkü erken insanlar tıbbi amaçlar için yenilebilir bitkileri tanımlamak, kullanmak ve yetiştirmek istediklerinde, tarih öncesi çağlarda herbalizm olarak başlamıştır. Ortaçağda herbalistler, özellikle iyileştirici güçleri olduğu düşünülen bitkilere odaklanarak, manastırlarda ve diğer yerlerde bitkiler yetiştirmekteydi.
Günümüzün botanik bahçeleri o zamanlar yetiştirilen bitkilerin şimdi üniversitelerde ve diğer araştırma kurumlarında botanik araştırmalarında kullanılmaktadır. Günümüzde botanikteki en yaygın araştırma konularından bazıları bitki yapısı, biyokimya, metabolizma, kimyasal üretim, hastalıklar, taksonomi, moleküler genetik ve evrimsel ilişkilerdir. Geleceğe giderek, moleküler genetik ve bitkilerde gen ekspresyonunun mekanizmaları ve fonksiyonları hakkında çok daha fazla çalışma görmeyi bekleyebiliriz.
Botanikçiler, daha bol mahsul üretmek, bazı böcek ilaçlarına karşı dayanıklı olan bitkileri ve besin değeri yüksek bitkileri üretmek için yollar bulmaya odaklanmıştır. Botanikçiler, yeni ilaçlar ve tedaviler geliştirmek için şifalı bitkiler üzerinde araştırma yapmak üzere özel veya devlet kurumları ve akademik kurumlar tarafından istihdam edilebilir. Bahçecilik ve peyzaj için de aynı kavramlar geçerli olduğundan, bunlar sadece botanik uygulamaları değildir.
Botanik Tarihi
Bitki yaşamı insan yaşamı için çok temel olduğundan, insanlar bitki yaşamını kaydedilen zamanın başından beri incelemektedir. İnsanlar yiyecek için ağaçlar, çalılar ve çimler ararken, bu yiyecek öğelerinin nerede ve ne zaman ortaya çıkacağını fark etmeye başladılar. Su ve bitki yaşamı arasındaki bağlantıyı kurdular ve toprak farklılıklarının bitki büyümesini nasıl kontrol ettiğini fark ettiler.
Yaklaşık 2300 yıl önce yaşayan bir Yunan filozofu olan Theophrastus, birçok botanik biliminin babası olarak adlandırılıyor. Bitki sınıflandırması, büyüme düzenleri, doğal yerler ve pratik uygulamalar üzerine yazdığı yazılar, pek çok kişi tarafından antik çağlardan bize ulaşma konusunda en önemli yazılar olarak kabul edilir. Bilim ve düşünce insanlarının, bilimsel bilginin peşinde koşulabilecek ampirik (dikkatli gözlem) ve mantıksal yaklaşımı gerçekleştirmeye başladığı gündü. Yazısının çoğu, botanik bilimini çok pratik kılan, çok çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi ve kullanılmasıyla ilgili ayrıntılı talimatlar içeriyordu.