Biyoloji Dalları

Biyoloji terimi Yunanca “bios” kelimesi yaşamdan ve “logolar” anlamına gelen çalışma anlamından alınmıştır. Biyoloji, çeşitli canlılar hakkında çalışmalar yapan bilimdir. Canlı bir organizma, tek hücreli bir bakteri veya bir hayvan veya bitki gibi birkaç hücreli bir organizma olabilir. Biyoloji bilimi, incelenecek organizmalara bağlı olarak çeşitli dallara ayrılır ve geniş bir alandır.

Zooloji (Hayvan Bilimi)

Bu, hayvanları inceleyen bir biyoloji dalı. Zooloji terimi, Yunanca “Zoon” kelimesiyle hayvan ve “logo” anlamına gelen çalışma anlamına gelmektedir. Zooloji, üretim ve üretim dışı hayvanlar, Sistematik Zooloji, evrim ve taksonomi ya da canlıların adlandırma bilimi ve Organizasyonel Zooloji , biyosferimizdeki hayvanların çalışması ile ilgili olarak, Uygulamalı Zooloji, ayrılmıştır. Uygulamalı Zooloji, ayrıca, insanların yararına böceklerin manipülasyonunu içeren Domuzlar, Uygulamalı Entomoloji ile ilgili her şeyin incelenmesini içeren tatlı su ve deniz suyu hayvanları ve bitkileri, Piggery’nin üretim ve bakımını içeren Su Ürünleri yetiştiriciliğine ayrılmıştır.Vermikültür doğal gübre üretimi için, toprağı kazarak solucan üreme olduğunu, Tavukçuluk Bilimi, böyle kaz, hindi ve tavuk gibi evcil kuşların çalışma Parazitoloji parazitlerin çalışmada, ele, Radyasyon Biyolojisi gama ışınları kullanır, İnsanların iyi oluşu için X-ışınları, elektronlar ve protonlar, Biyolojik faktörler tarafından malzeme işlemeye yönelik mühendislik prensiplerini uygulayan Biyoteknoloji , Sığır, Doku Kültürü, üretkenliği arttırmak için test tüpü kültürünü (embriyo kültürü) kucaklayan Uygulamalı Embriyoloji, Yapay doku ortamında bitki doku ve hücrelerinin kültürünü içeren, Süt BilimiSüt ve sütle ilgili ürünlerle ilgilenen Pestisit Teknolojisi, pestisitlerin ve kullanımlarının araştırılması olan Pestisit Teknolojisi , organizmaların yuvarlak solucanları ve bunların kontrolü ile ilgilenen Nematoloji, kuşların incelenmesi olan Ornitoloji, Herpetoloji, sürüngenlerin incelenmesi, memelilerin çalışmasını içeren balık ve Mammoloji çalışması olan Ichthyology.

Entomoloji

Alt dallardan biri, sadece böceklere dayanan entomolojidir. Böceklerin taksonomisini, özelliklerini, adaptasyonlarını, rollerini ve davranışlarını incelemeye odaklanır.

Etoloji


Gerçekten konuşmak gerekirse, etoloji zoolojiye girer ve hayvanların davranışsal uyarlamaları ile ilgilenir, özellikle de doğal veya orijinal yerleşim yerlerinde.

Anatomi

Bitki anatomisi ve hayvan anatomisine uygulanabilir, bir organizmanın ayrıntılı yapısını, iç organlarını ve ilgili işlevlerini incelemeyi içerir.

Fizyoloji

Fizyoloji, canlı organizmaların çeşitli işlev ve süreçlerinin incelenmesi olarak tanımlanmaktadır. Fizyoloji ayrıca ayrılmıştır Evrimsel Physiology fizyolojik evrimi, çalışmadır, Celi Physiology – hücre mekanizması ve etkileşim, çalışma Gelişim Fizyolojisi embriyonik evrim göre fizyolojik proseslerin çalışma gerektirir, çevre fizyolojisi ile ilgilidir, Bitkilerin sıcaklık, radyasyon ve yangın ve Karşılaştırmalı Fizyoloji gibi ajanlara tepkileri, kabaca hayvanlar dışındaki hayvanlar üzerinde yapılan çalışma olarak açıklanmıştır.

Genetik

Bu ilginç bir çalışma alanı olarak kabul edilir ve biyoloji bir dalıdır. Genetik, genlerin çalışmasıdır. Bu terim, “kökeni” anlamına gelen Yunanca “genetikos” kelimesinden türetilmiştir. Bu biyoloji dalı, tüm canlı organizmaların kalıtsal yönleri üzerine çalışmalar. Ebeveynten gelen kalıtsal mirasın araştırılması, 19. yüzyılın ortalarında başlamış ve ünlü bir biyolog olan Gregor Mendel’in öncülüğünü yapmıştı. Modern genetik bilimi, bu biyolog tarafından ortaya konan temellere dayanmaktadır.

Botanik


Bitki yaşamı veya fitoloji çalışması botanik olarak bilinir. Biyolojinin farklı dalları arasında en göze çarpanlardan biri olan botanik, geniş bir konudur ve mantarların, alglerin ve bitkilerin yaşamını ve gelişimini inceler. Botanik ayrıca bitki türlerinin yapısına, büyümesine, hastalıklarına, kimyasal ve fiziksel özelliklerine, metabolizmasına ve evrimine de girer. Botanik, yeryüzünde bitki yaşamının çalışmasının önemini ima eder, çünkü bunlar gıda, lif, ilaç, yakıt ve oksijen üretirler.

Evrim Biyolojisi

Hepimizin bildiği gibi, çok gelişmiş organizmalar daha basit biçimlerden evrimleşmiştir. Türlerin evrimine odaklanan evrim biyolojisi adı verilen özel bir biyoloji dalı vardır.

Gelişimsel Biyoloji

Adın belirttiği gibi, gelişim biyolojisi, bir öğrencinin canlıların gelişim ve gelişiminin çeşitli aşamalarını öğrenmesine yardımcı olur.

Ekoloji

Ekoloji, çeşitli organizmaların birbirleriyle ve kimyasal ve fiziksel çevreleriyle etkileşimini inceleyen bir biyoloji dalıdır. Bu biyoloji dalı, kirlilik ve eko-döngüyü nasıl etkilediği gibi çevre sorunlarını inceler. Ekoloji terimi Yunanca “oikos” anlamına gelen “ev” ve “çalışma” anlamına gelen “logolar” anlamına gelmektedir. Bir Alman biyolog olan Ernst Haeckel, ekoloji terimini 1866’da yaptı.

Kriyobiyoloji


Bu, bir bütün olarak canlı hücrelerdeki ve organizmalardaki aşırı düşük sıcaklığın etkileriyle ilgilidir.

Biokimya

Bu biyoloji dalı tüm canlı organizmalarda kimyasal süreçleri inceler. Biyokimya, nükleik asitler, lipitler, proteinler ve çeşitli diğer biyo-moleküller gibi hücresel bileşenlerin işlevlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Sitoloji ve Moleküler Biyoloji

Hücre yapısı, işlevi, parçaları ve anormallikleri ile birlikte derinlemesine bir çalışma, hücre biyolojisi veya sitoloji altında incelenmiştir. Benzer şekilde, moleküler düzeyde organizmaların çalışmasına moleküler biyoloji denir.

Deniz Biyolojisi

Deniz biyolojisi, okyanusların, deniz hayvanlarının ve bitkilerin ekosistemini inceler. Hala keşfedilmemiş olan okyanus yaşamının büyük bir kısmı var. Deniz biyolojisinin, yine bir biyoloji dalı olan oşinografinin bir dalı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Biyoinformatik


Biyoinformatik temel olarak veri işleme, hesaplama bilgisi ve istatistiksel uygulamaların uygulanması ile genomik çalışmalarla ilgilidir.

Mantarbilim

Günümüzdeki taksonomiye göre, mantarlar (tekil mantar) ne bitki ne de bir hayvandır. Farklı bir canlı gruba aittir ve konuyla ilgili olarak çalışılır, mikoloji.

Biyofizik

Biyofizik organizmalar veya canlı hücreler ve elektrik veya mekanik enerji arasındaki ilişkiyi inceler. Biyofizik ayrıca aşağıdaki alt dallara ayrılmıştır: Biyolojik fonksiyonları dinamik davranış ve virüsler gibi çeşitli canlı sistemlerin moleküler yapısı ile ilgili olarak tanımlayan Moleküler Biyofizik, biyo mekaniği , iskelet üzerindeki kasların ve yerçekiminin uyguladığı kuvvetlerin incelenmesidir. Bio elektrik – kaslar ve sinirler ve biyolojik hücrelerin statik gerilim akan elektrik akımları çalışma, membran fonksiyonu ve yapısı ve hücresel uyarma ve Kuantum Biyofiziği çalışma içeren , Hücresel Biyofizik ,Bu, canlı maddenin moleküler ve alt moleküler düzeyde davranışının çalışmasını içerir.

Su Biyolojisi

Çeşitli hayvan türleri, bitkiler ve mikroorganizmalar gibi sudaki yaşamı incelemeyi içerir. Hem tatlı su hem de deniz suyu organizmaları çalışmasını içerir. Bazen, su biyolojisi de limnoloji olarak adlandırılır.


Bilim olarak biyoloji, bitki ve hayvanlarla ilgili problemleri gözlemleme, değerlendirme ve çözme fırsatı verir. Biyolojiyle ilgileniyorsanız, biyolojinin herhangi bir dalında kariyer yapmak son derece faydalı olabilir.

Biyolojinin Alt Bilim Dalları

Genetik (Kalıtım): Kalıtsal bir karakterin dölden döle aktarı­mını inceleyen bilim dalıdır.

Fizyoloji: İşleyiş bilimidir. Hücre, organ ve sistemle­rin çalışma esaslarını inceleyen bilim dalıdır.

Moleküler Biyoloji: Canlıların temel bileşenlerini, moleküler düzeyde inceleyen bilim dalıdır.

Zooloji: Hayvanları inceler.

Botanik: Bitkileri inceler.

Anatomi: Canlıların iç yapısını, organ ve sistemlerin düzenlenişini inceleyen bilim dalıdır.

Sitoloji: Hücreyi inceleyen bilim dalıdır. Hücrenin yapısını ve hücrede meydana gelen temel olayla­rı inceleryen bilim dalıdır.

Morfoloji: Canlıların dış görünüşlerini inceleyen bilim dalıdır.

Histoloji: Dokuları inceleyen bilim dalıdır.

Embriyoloji: Döllenmiş yumurtadan ergin birey oluşu­muna kadar gerçekleşen gelişim evrelerin (yu­murtadaki, dış ortamdaki veya anne karnındaki gelişim evrelerini) inceleyen bilim dalıdır.

Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve içinde yaşadıkları çevreyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

Mikrobiyoloji: Gözle görülmeyen, ancak mikroskopla tes­pit edilebilen canlıları inceleyen bilim dalıdır.

Biyokimya: Canlılardaki reaksiyonları ve kimyasal de­ğişimleri inceleyen bilim dalıdır.

Taksonomi (Sistematik): Canlılar arasındaki akrabalık ilişkilerini in­celeyen bilim dalıdır.

Evolüsyon (Evrim Bilimi): Uzun zaman içerisinde canlılarda meydana gelen değişimleri inceleyen bilim dalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here