Azot Döngüsü

Azot, ekosistemlerin ve besin zincirlerinin varlığında da anahtardır. Azot, yeryüzündeki havanın yaklaşık% 78’ini oluşturur. Ancak bitkiler, nitrojeni doğrudan havadan kullanmazlar. Bunun nedeni azotun kendisinin tepkimeye girmemesi ve yeşil bitkilerin protein yapmak için kullanılamamasıdır. Bu nedenle, nitrojen gazının toprakta nitrojen bileşiğine, toprakta bulunan nükleotidleme bakterileri, kök yumruları veya yıldırım ile dönüştürülmesi gerekir.

  • Azot, çökeltme (yağmur, yıldırım) ile toprağa verilir.
  • Nitratlar sadece havadaki Azottan gelmez. Ayrıca, toprakta bulunan bakterileri nitrifize ederek, gübrelerde yaygın olarak kullanılan amonyak dönüşümü ile de elde edilebilirler. Bazı kök nodülleri de topraktaki azotu nitratlara dönüştürebilir.
  • Bitkiler topraktan emilen nitratları kullanarak proteinler oluşturur.
  • İnekler gibi hayvanlar, bu bitkileri yediklerinde, sırayla, hayvan proteini oluşturmak için kullanırlar.
  • Bu hayvanlar (inekler) kaka, işemek veya ölürken, üre, dışkı veya karkas parçalayıcılar tarafından parçalanır ve nitrojen, amonyak formunda toprağa yeniden sokulur.
  • Topraktaki nitratlar ayrıca bakterileri (spesifik şartlarda) denitrifize ederek parçalara ayrılabilir ve nitrojen olarak havaya gönderilebilir. Bu süreç, toprağın infertil olmasına yardımcı olabilir, çünkü bitki kullanımı için gerekli olan nitrattan yoksundur.

Azot havaya geri döndüğünde, döngü devam eder.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here