ATP’nin Açılımı Nedir?

Bu yazımızda sizlere ATP kelimesinin açılımı ve hangi kelimelerin kısaltması olduğunu açıklayacağız. Yazımızın devamında ise ATP hakkında geniş bir bilgi vereceğiz.

ATP olarak da bilinen kelime Adenosin Tri Fosfat kelimlerinin açılımıdır. ATP, hücreler içindeki enerjiyi taşıyan bir moleküldür. Bu, hücrenin ana enerji para birimidir ve fotofosforilasyon (ışıktan enerji kullanarak bir moleküle bir fosfat grubu eklenmesi), hücresel solunum ve fermantasyon işlemlerinin bir son ürünüdür . Bütün canlılar ATP kullanıyor. Bir enerji kaynağı olarak kullanılmaya ek olarak, aynı zamanda hücre iletişimi için sinyal iletim yollarında kullanılır ve DNA sentezi sırasında deoksiribonükleik asit (DNA) içine dahil edilir.

ATP’nin Yapısı

Bu ATP’nin yapısal bir diyagramıdır. Adenosin (kendisi adeninden ve riboz şekerinden oluşur) ve üç fosfat grubundan oluşur. Suda çözünür ve üç fosfat grubunu bağlayan iki fosfoanhidrit bağına sahip olmasından dolayı yüksek bir enerji içeriğine sahiptir.
ATP’nin fonksiyonları

Enerji kaynağı


TP, tüm hücresel aktiviteler için kullanılan enerjinin ana taşıyıcısıdır. ATP hidrolize edildiğinde ve adenosin difosfata (ADP) dönüştürüldüğünde, enerji açığa çıkar. Bir fosfat grubunun çıkarılması, standart koşullar altında, mol başına 7,3 kilokalori veya mol başına 30.6 kilojoule çıkarır. Bu enerji, hücrenin içinde yer alan tüm reaksiyonları güçlendirir. ADP, enerjinin diğer hücresel reaksiyonlar için mevcut olması için ATP’ye geri dönüştürülebilir.

ATP birkaç farklı yöntemle üretilmektedir. Fotofosforilasyon, bitkilere ve siyanobakterilere özgü bir yöntemdir. Güneş ışığından enerji kullanarak ADP’den ATP’nin yaratılması ve fotosentez sırasında ortaya çıkar. ATP, bir hücrenin mitokondriyalinde hücresel solunum sürecinden de oluşur. Bu oksijen veya anaerobik solunum gerektiren aerobik solunum yoluyla olabilir.değil ki. Aerobik solunum, glikoz ve oksijenden ATP (karbondioksit ve su ile birlikte) üretir. Anaerobik solunum, oksijenden başka kimyasallar kullanır ve bu süreç esas olarak anaerobik ortamlarda yaşayan arke ve bakteriler tarafından kullanılır.

Fermantasyon, oksijen gerektirmeyen ATP üretmenin başka bir yoludur; Bir elektron taşıma zinciri kullanmadığı için anaerobik solunumdan farklıdır . Maya ve bakteri ATP’yi oluşturmak için fermantasyonu kullanan organizma örnekleridir.

Sinyal iletimi

ATP, hücre iletişimi için kullanılan bir sinyal molekülüdür. Molekülleri fosforile eden enzimler olan kinazlar, ATP’yi bir fosfat grubu kaynağı olarak kullanırlar. Kinazlar, sinyal transdüksiyonu için önemlidir; bu, hücrenin dış tarafındaki reseptörlerden, hücrenin içine fiziksel veya kimyasal bir sinyal iletilir. Sinyal hücrenin içine girdiğinde, hücre uygun şekilde cevap verebilir. Hücrelere büyümek, metabolize etmek, spesifik tiplere farklılaşmak, hatta ölmek için sinyal verilebilir.

DNA Sentezi


Nükleobaz adenin, ATP’den oluşan ve doğrudan RNA’ya konan bir molekül olan adenosinin bir parçasıdır. RNA, sitozin, guanin ve urasildeki diğer nükleobazlar benzer şekilde CTP, GTP ve UTP’den oluşur. Adenin ayrıca DNA’da bulunur ve bileşimi çok benzerdir, ancak ATP bir DNA zincirinin parçası haline gelmeden önce deoksiadenozin trifosfat (dATP) formuna dönüştürülür.

ATP, ADP, AMP, cAMP

Diğer moleküller ATP ile ilgilidir ve adenosin difosfat (ADP), adenosin monofosfat (AMP) ve siklik AMP (cAMP) gibi benzer isimlere sahiptir. Karışıklığı önlemek için, bu moleküller arasındaki bazı farklılıkları bilmek önemlidir.

ADP
Özellikle kimyada adenosin pirofosfat (APP) olarak da bilinen adenosin difosfat (ADP), bu makalede daha önce zikredilmiştir. İki fosfat grubuna sahip olduğu için ATP’den farklıdır. ATP bir fosfat grubunun kaybı ile ADP olur ve bu reaksiyon enerjiyi serbest bırakır. ADP’nin kendisi AMP’den oluşmaktadır. Hücresel solunum sırasında ADP ve ATP arasında bisikletleme hücrelere hücresel aktiviteleri gerçekleştirmek için gereken enerjiyi verir.

AMP
5′-adenilik asit olarak da adlandırılan adenosin monofosfat (AMP), sadece bir fosfat grubuna sahiptir. Bu molekül RNA’da bulunur ve genetik kodun bir parçası olan adenin içerir. İki ADP molekülünden ATP ile veya ATP’nin hidrolizi ile üretilebilir. RNA bozulduğunda da oluşur. İdrarın bir bileşeni olan idrar asitine dönüştürülebilir ve mesane ile atılabilir.


kamp
Siklik adenosin monofosfat (cAMP), ATP’den türetilir ve sinyal transdüksiyonu ve belirli protein kinazlann aktive edilmesi için kullanılan başka bir elcidir. AMP’ye ayrılabilir. cAMP yolları karsinom gibi belirli kanserlerde rol oynayabilir. Bakterilerde metabolizmada rolü vardır. Bir bakteri hücresi yeterli enerji üretmediğinde (örneğin yetersiz glikozdan), yüksek cAMP seviyeleri ortaya çıkar ve bu, glikoz dışındaki enerji kaynaklarını kullanan genleri açar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here